Framtidens bioekonomi på agendan i Bryssel

Senast ändrad: 27 november 2024
Hôtel de Ville de Bruxelles – Bryssels stadshus upplyst i grönt

En regnig dag i Bryssel följer vi med rektor när hon deltar i femårsfirandet av the European Bioeconomy University alliance. Här fattar hon tillsammans med rektorskollegor vid sju andra universitet beslut som kommer ha stor inverkan på framtida forskning och utbildning inom bioekonomi.

För ett par år sedan pågick det på SLU en debatt om bioekonomi och Camilla Widmark, forskare och prefekt vid institutionen för skogsekonomi uppmärksammade då the European Bioeconomy University Alliance (EBU).

Här fanns möjlighet att föra diskussionen på en större arena. Alliansen bestod då av sex europeiska universitet som forskade och utbildade inom bioekonomi och 2023 gick även SLU med. I november 2024 firar alliansen som numer består av åtta universitet fem år och jubileet hålls i Bryssel.

Dagen vi möts upp i Bryssel faller ett ihållande regn. Trappor blir som små vattenfall och fungerar som en illustration till varför vi är här. Maria Knutson Wedel, vår rektor, en fysiker som undervisat om hållbarhet påpekar att världen enligt NASA redan är 1,1 grad varmare, under några månader 2024 har kombinationen med El Nino inneburit att det varit upp mot 1,5 grader. På det följer katastrofväder, öar förloras till havet och det är bråttom att välja en annan väg. Den linjära ekonomin där resurser kan tas ur marken, förädlas till höga energikostnader för att slutligen deponeras behöver överges menar rektor.

— I en bioekonomi finns en tanke från början att materialet ska kunna återgå in i systemet. Det här är vägen vi måste gå, vi har kunskapen och vi måste gå före, men vi kan inte gå själva, säger Maria Knutson Wedel.

Att rektor är inne på sin andra dag denna vecka då väckaren ringt klockan fyra på morgonen går inte att märka av. När vi träffas sitter hon redan i djupa samtal med en kollega i ett annat internationellt nätverk. I Sverige är SLU ofta ensamt inom sina forskningsfrågor, därför behövs internationella samarbeten som EBU.

— SLU är bra på att arbeta internationellt, många av våra masterprogram är på engelska, våra doktorander tar in information globalt och enskilda forskare har sina kontakter. Med EBU får studenterna och forskarna ett större universitet, en större värld att jobba inom och bilda egna allianser inom, säger rektor.

Under mötet i Bryssel tas beslut som underlättar för doktorander att ta ut dubbla examina vid EBU medlemmarnas universitet. Det är i rollen som beslutsfattare som rektor är här men att träffa andra rektorer som arbetar med samma frågor ger så mycket mer i fråga om att hålla sig uppdaterad, stöttning och problemlösning inom till exempel sviktande söktryck.

Geir Löe arbetar som internationell handläggare på utbildningsavdelningen och är med som är med som SLU representant med särskilt fokus på utbildning tycker att det händer mycket inom EBU för att vara ett så ungt samarbete.

— Det är ett starkt samarbete med mycket kompetens och en bra plattform för ansökningar. EBU är en aktiv allians, från dag ett har det varit mycket verkstad.

Under alliansens fem år har EBU hållit i flera större EU-finansierade projekt, bland annat entreprenörskapsutbildningar för studenter och doktorander, interdisciplinära gemensamma doktorandprojekt, postdoc-nätverk och satsningar på life long learning. Den senare är något som SLU bidrar med till viss del.

— I Sverige är vi vana vid fristående kurser som vi haft sen 1960-talet, något som är mer ovanligt i resten av Europa, säger Maria Knutson Wedel. Det ger en bra grund men det finns mer anpassning att göra, då yrkesverksamma ofta har andra behov än programstudenter.

En av anledningarna till att SLU upptogs som medlem i EBU tror Geir, Camilla och Maria beror på att det är allmänt känt att SLU är nummer ett när det kommer till skogsforskning, men även att vi har en bredd. De tror också att EBU kommer att bli en kvalitetsstämpel för god forskning in om bioekonomi vilket kommer underlätta vid ansökningar.

— Men också att det blir en naturlig kontakt för beslutsfattare för att kunna diskutera mer komplexa frågor relaterat till bioekonomi och samhällsomvandling, påpekar Camilla Widmark.

Vid jubileet blir det tydligt att Maria Knutson Wedel är en uppskattad kollega. Den nya ordföranden för EBU, Tapio Määttä, rektor vid University of Eastern Finland, är snabbt framme vid Maria för att diskutera, så även rektorn vid BOKU, Eva Schulev-Steindl, som precis lämnat över uppdraget som ordförande i EBU.

Att vara rektor innebär att ständigt prioritera och vara konstant uppkopplad. Vid första bästa möjlighet syns Maria med glasögonen på och datorn framme för att sköta uppgifterna som trillar in i strid ström. När vi lämnar jubileet vid klockan åtta på kvällen återstår en del uppgifter för rektor. Dagen efter väntar EBU:s presidency meeting, där rektorerna träffas och fattar strategiska beslut om alliansens utveckling och sen en busstur till Wageningen för nästa nätverksmöte.

Men det är bråttom att ta sig hem på fredag, ett löfte om en ridtur ska hållas till dottern. Islandshästen Hera som enligt rektor är ”breed for speed” ska få komma ut tillsammans med sin parhäst halvblodet Frasse. En snöoväder ligger dock och lurar vid horisonten så förseningar är att vänta.

Är du intresserad av att engagera dig mer i arbetet med EBU? Kontakta Camilla Widmark, som är SLU:s representant inom EBU.

Text och foton: Mona Bonta Bergman, SLU

Till Vårt SLU

Fakta:

EBU är en allians av åtta europeiska universitet som forskar och utbildar inom bioekonomi. Uppgiften är att dela kunskap och vara delaktiga i en samhällsomvandling till en bioekonomi. Detta genom att utbilda en ny generation bioekonomiexperter, ägna sig åt rigorös, relevant och ansvarsfull forskning samt dela med sig av kunskapen till samhället och ekonomin.  

Mer om EBU

Internationella nätverk och plattformar vid SLU

Medlemmar i alliansen

AgroParisTech – National Institute of Technology for Life, Food and Environmental Sciences

University of Bologna

BOKU - University of Natural Resources and Life Sciences

University of Hohenheim

Wageningen University and Research

University of Eastern Finland

SGGW - Warsaw University of Life Sciences

SLU – Sveriges lantbruksuniversitet