SLU-alumnen: Emelie Olsson tar sig an världens utsläpp med London som bas

Senast ändrad: 01 november 2024

London är numera hemma för Emelie Olsson, som hunnit jobba några år sedan agronomexamen 2021. Idag fokuserar hon på arbete med klimatfrågor och hjälper företag att mäta och minska sina utsläpp.

Inriktningen landsbygdsutveckling har banat väg till arbete på ett Londonbaserat start-up-företag inom tech.

– Det är ett litet företag med sju anställda. CBAMBOO grundades 2023 och efter att ha vuxit snabbt under det första året behövde de någon som skulle ta ansvar för befintliga och nya kunder. Jag blev kontaktad av en rekryterare på LinkedIn och tack vare min bakgrund inom klimatförändringar, teknik, startups och Customer Success på svenska och engelska företag blev jag anställd i somras.

Emelies titel är Customer Success Lead och tillsammans med kollegerna guidar hon företag i att hantera koldioxidprissättning och utsläpp i leverantörskedjan för att driva på utfasningen av fossila bränslen. Det görs genom CBAM-ramverket, EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxidutsläpp (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM).

– Kontoret och heltidsteamet finns i London, dessutom har vi rådgivare i Bryssel och på distans i världen. Vi arbetar globalt, både med företag som är baserade i EU och importerar CBAM-varor till EU, och med deras leverantörer runt om i världen. 

Från uppväxten i Göteborg gick vägen för 29-åriga Emelie via Kanada, Uppsala och Stockholm och sedan januari 2024 London.

– Det är en fantastisk stad som har allt! Mitt första år har varit otroligt innehållsrikt, inte bara på jobbet. Jag tänker på pubar, Sunday Roast, Premier League, musik och löprundor längs med Themsen.

 Varför valde du agronomprogrammet? 

– Jag valde agronomprogrammet med inriktning på landsbygdsutveckling eftersom jag var intresserad av globala utvecklingsfrågor, internationellt bistånd, hållbarhet och livsmedelsfrågor. Jag hade också hört mycket gott om SLU och studentlivet i Uppsala. Under utbildningen växte mitt intresse för lantbruk och livsmedelsproduktion, medan intresset för att arbeta med bistånd minskade. Nu jobbar jag utomlands och internationellt med klimatfrågor, så det ligger ändå rätt nära det jag ursprungligen ville, även om fokus har förändrats mycket.

Hur minns du din studietid? 

– Väldigt positivt! Jag har massor av roliga minnen, framför allt från mitt engagemang i kårens utskott som spex, fadderiet, kören ULLA och andra festligheter. Det bästa var alla fantastiska personer jag lärde känna, vilket verkligen gjorde studietiden speciell.

Vad var det bästa med att plugga på SLU? 

– Närheten till lärare och professorer var fantastisk, det var lätt att få kontakt och diskutera även efter föreläsningarna. Campus Ultuna är modernt och vackert, jag trivdes otroligt bra där. Jag fick också möjligheten att åka på utbyte till Nya Zeeland, vilket var en fantastisk upplevelse. SLU har ett gott rykte vilket jag märker även nu i arbetslivet. Jag är stolt över min utbildning!

Vad var det bästa med din utbildning?  

– Den stora bredden! Jag kunde fördjupa mig i många olika ämnen som skogsbruk, naturresurshantering, ekonomi och livsmedelssystem, inte minst för att det fanns rum för flera valbara kurser. Eftersom jag inte visste exakt vad jag ville göra efter utbildningen var det perfekt att ha den flexibiliteten. I min utbildning fick vi också göra studieresor runt om i Sverige och flera omgångar praktik, vilket gav ovärderliga erfarenheter.

Vilken nytta har du haft av din utbildning i din yrkeskarriär? 

Min utbildning har varit mycket värdefull, särskilt på mitt förra jobb där klimatpåverkan från mat och livsmedel var i fokus. Jag fick även ett stort nätverk på Ultuna vilket inte ska underskattas. SLU som universitet och agronomprogrammet som utbildningen har som sagt också ett mycket bra rykte internationellt, vilket har gett kredibilitet. Rent generellt har agronomutbildningen gett mig en bra grund för att arbeta med klimatfrågor, projektledning men också inom många andra områden.

Vilket är ditt bästa tips för den som ska välja utbildning?  

– Välj något du är genuint intresserad av och tycker är roligt – det kommer att hjälpa dig genom en innehållsrik utbildning. För mig var det också viktigt att ha möjlighet att byta kurser, göra utbyte och praktik, eftersom jag inte hade en tydlig karriärplan från början. Så att välja en utbildning som ger flexibilitet och praktiska erfarenheter var värdefullt för mig. Dessutom tror jag verkligen på att välja ett universitet eller ett campus som matchar med andra saker du är intresserad av, utanför studierna. Om man vill, kan studietiden verkligen bli en tid när man träffar nya vänner, testar på nya aktiviteter och har en massa kul för sig!

Text: Vanja Sandgren

Till Vårt SLU

Fakta:

Om CBAM 

CBAM är en avgift för koldioxidutsläpp för företag som importerar varor utanför Europa. Idag omfattas de som importerar varor av el, järn och stål, cement, aluminium, gödsel och vätgas. Inom EU förs diskussioner om att utvidga antalet branscher. Läs mer på Västsvenska Handelskammaren Vad är CBAM? | Västsvenska Handelskammaren och Naturvårdsverket Vägledningar om CBAM