Detta är ett årligt evenemang där medlemsuniversiteten turas om att vara värdar och i år var det SLU:s tur. Årets studentkonferens hade titeln ”Living the ELLSperience – Cultivating scientific innovation” och studenter från hela världen tillbringade flera dagar på Campus Ultuna med att lyssna på presentationer, diskutera, nätverka, delta i workshops och umgås.
Utmärkelser
I år inkom ett rekordstort antal abstracts och över 130 studenter höll presentationer. Priser delades ut inom sju olika teman/områden, både för poster- och muntliga presentationer, alla kreativt namngivna av ELSA-studenterna:
AnimELLS - For every living kind
WOOD you beLEAF it? – Trees, Birds, Timber and Fire
FOODture of flavor – Eat, drink, innovate
Global wELLSness – Environmental impacts on well-being
Nature’s Code – Understanding life from cELLS to species
CultivELLS – Growing knowledge together
Wat’erth ELLS – Life flows from the ground up

ELLS-studenterna är organiserade i Euroleague Student Association (ELSA). Förutom att ge råd om hur nätverket ska drivas har ELSA en central roll i organiseringen av den årliga konferensen, inklusive att sätta programmet och underteman samt moderera alla sessioner. Vice ordförande och före detta vice ordförande för Sluss är SLU:s representanter i ELSA.
Förutom priserna för muntliga och posterpresentationer delar ELSA även ut ett Hållbarhetspris, vilket i år tilldelades SLU:s Hasara Kumaragama från programmet Food and Landscape för hennes fantastiska examensarbete ”Development of an advanced digital framework to ensure quality assurance, waste reduction and sustainability in the Swedish dairy industry.”

”ELLS-konferensen var en så positiv och energigivande upplevelse. Jag träffade inspirerande människor, delade idéer med studenter och experter från olika länder och universitet och såg hur kraftfulla datadrivna, samarbetsinriktade arbetssätt kan vara för att förändra livsmedelssystem. Det är precis den typ av påverkan jag strävar efter i mitt projekt, integrerat med AI, IoT och Big Data för att stärka hållbarhet, kvalitet och avfallshantering inom mejeriindustrin.”
– Hasara Kumaragama
Möjligheter under 2026
I november 2026 kommer L’Institut Agro i Montpellier att stå värd för ELLS Scientific Student Conference och General Assembly and Forum. För studenter som arbetar med sitt examensarbete detta år finns möjlighet att skicka in ett abstract och delta, och det finns finansiering att ansöka om.
"Det har varit en fantastisk upplevelse, och vi kan varmt rekommendera SLU-studenter att delta i konferensen nästa år för att få möjlighet att nätverka med andra studenter och forskare inom sitt område." - Einar Nordgren och Tilde Lindbäck, SLU:s ELSA-studenter.
En annan stor möjlighet nästa år är ELLS sommarskolor. Dessa organiseras av ämnesområdena och består av korta kurser under sommaren. För mer information, håll utkik efter studieerbjudanden på ELLS webbplats.
General Assembly and Forum
Inför studentkonferensen träffades ELLS-styrelsen och över 20 arbetsgrupper. Detta är den enda gången under året då alla grupper möts samtidigt. Varje grupp har en eller två representanter från varje medlemsuniversitet, som samarbetar i olika projekt och initiativ under året.
"Som varje år är konferensen ett värdefullt tillfälle för kontakt och utbyte. Att träffa kollegor från hela Europa påminner oss om den strategiska betydelsen av våra institutioner inom utbildning, innovation och forskning." – Estelle Faure, L’Institut Agro Montpellier
Ett exempel är ämnesområdet ekologiskt jordbruk, som har arbetat med ett nytt gemensamt program. Ett samförståndsavtal undertecknades för att starta upp detta. Samarbetet sker mellan University of Hohenheim, Wageningen University and Research, BOKU University, University of Tuscia och Warsaw University of Life Sciences.

Foton: Kim Lifvendahl och Jenny Svennås-Gillner, SLU