SLU-nyhet

Lyssna till historierna om utdöda djur

Publicerad: 13 mars 2024
Grå och brunspräckliga fåglar på marken,  mellan dem ett antal helsvarta fågelungar. Illustration.

Det tar miljoner år för en art att utvecklas. Men det kan ta några decennier att radera ut den från jordens yta – för alltid. Det har hänt flera gånger i historien, och det händer här och nu. I en serie korta radioprogram i P1, med start i mars, berättas historien om utdöda djur. I programmet ”Borta för alltid” är Torbjörn Ebenhard, SLU Centrum för biologisk mångfald, återkommande gäst och berättar om vad som hände med de djur som försvunnit för alltid.

I det första programmet på nya säsongen av radioserien "Borta för alltid" berättas om laysansumphönan, en liten fågel som levde på en av Hawaiis öar. I miljoner år kilar den omkring med sina svarta sammetskulor till ungar. Ifred på sin ensliga ö. Men så klev tysken Max Schlemmer iland med en udda idé som ska få katastrofala konsekvenser.

Borta för alltid är en prisbelönad serie som berättar om djuren som försvann. Vilka var de och vad bär de på för berättelser?

Lyssna: Lördagar 9.47 och 21.35 samt söndagar 18.50 i P1, eller på SR Play: sverigesradio.se/bortaforalltid

Här är hela listan på nya säsongen av Borta för alltid:

16/3: Gyllene paddan & det levande graviditetstestet

Den var en gnistrande symbol för regnskogens mångfald, men blev istället affischnamn för utrotningen. Hör om den absurda historien om orsaken som skapat en apokalyps bland groddjur världen över.

23/3: Fanns Fågel Fenix förlaga?

Urgammal konst kan vara ett titthål in i en svunnen värld. På en egyptisk målning syns en jättestor häger, en symbol för skapelseguden Bennu. Givetvis ett fantasidjur. Eller fanns förlagan på riktigt?

30/3: Vänliga vovven på Falklandsöarna

Den hade tjock päls och var tillgiven – egenskaper som människan snart skulle utnyttja. Hör om den gåtfulla falklandsräven – en historia som kan ses som en spåkula för alla rovdjurs framtid.

6/4 Lonesome George – den sista pintasköldpaddan

De hade levt i evigheter, men sågs som färdigförpackad mat. Till slut är det bara en enda kvar – den sista av sitt slag. Följ med till Galápagos och möt jättesköldpaddorna som gett ögruppen sitt namn!

13/4 Rosenanden – jakten på en skönhet

På en lunchrast ser ambulansföraren Richard Thorns en teckning av en förmodligen utrotad fågel, vacker som en bakelse. Från den stunden ska han ägna sitt liv åt att hitta den – i en av världens mest otillgängliga länder. I avsnittet berättar också Christina Biggs från organisationen Re:wild om deras Lost Species Project, där man kraftsamlat för att hitta försvunna arter, varav flera har återfunnits.

20/4 Lost Shark & hajarnas Hades

De fanns på jorden redan före dinosaurierna, men försvinner i rasande takt. Hör om en av dem som troligen redan tagit sig över till dödsriket – med det mycket passande namnet ”förlorad haj”.

27/4 Jättetvestjärten i Napoleons fängelse

Följ med till en av jordens mest isolerade öar Sankta Helena där Napoleon slutade sina dagar. Möjligen fick han där ett obehagligt möte, med världens största tvestjärt! 

4/5 Upplysningens offer & fladdermössens fall

De har befolkat natten i miljontals år, men när människan gör jorden ljusare blir de hemmasittare och svälter ihjäl. Hör om ljusföreningars förvånansvärt stora påverkan och det senaste offret bland fladdermössen.

11/5 Vitögda flodsvalan – thailändska prinsessans mysterium

Den uppstod ur ingenting och väckte sensation. Men strax därpå var den puts väck från jordens yta igen. Drivkraften bakom har på kort tid gjort helt vanliga småfåglar utrotningshotade.


Kontaktinformation