SLU-nyhet

EU-deklaration uppmanar till mer öppna data

Publicerad: 31 augusti 2023

En ny EU-deklaration beskriver hur samhället kan öka nyttan av forskningsdata och hur omställningen till öppen vetenskap bör främjas. Deklaration föreslår bland annat införande av policyer för öppna data, främjande av FAIR-principerna och samarbete genom EOSC, vilket är i linje med det arbete som redan genomförs vid SLU.

I juni i år var Sverige, i egenskap av ordförande för EU:s ministerråd, värd för en konferens om hur tillgången till forskningsdata och forskningsinfrastruktur kan öka för forskare, företag och samhället i stort. Deltog gjorde bland annat utbildningsminister Mats Persson, energi- och näringsminister Ebba Busch och EU-kommissionens biträdande generaldirektör Signe Ratso.

Vid konferensen presenterades en deklaration som beskriver hur samhället kan öka nyttan av forskningsdata och hur omställningen till öppen vetenskap bör främjas. EU-kommissionen och 19 länder inom EU/EFTA har ställt sig bakom den.

I deklaration betonas bland annat att investeringar ska genomföras så att forskningsdata i större grad efterlever FAIR-principerna (se faktarutan) och att principerna för FAIR-data och öppen vetenskap ska stärkas inom forskningsinfrastrukturer. Dessutom ska belöningsmodeller för producenter av forskningsdata utvecklas och policyer för öppen vetenskap implementeras på europeisk, nationell och institutionell nivå genom European Open Science Cloud (se faktarutan).

SLU arbetar för att öka mängden öppna data som universitetet producerar och för att forsknings- och miljöanalysdata ska efterleva FAIR-principerna i så stor utsträckning som möjligt, bland annat genom den datahanteringspolicy som antogs i november 2022. SLU deltar också i nationella och internationella samarbeten om forskningsdata, bland annat genom Svensk nationell datatjänst (SND) och European Open Science Cloud (EOSC).

Läs mer

Fakta:

FAIR-principerna

FAIR står för Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. FAIR-principerna innebär att data ska gå att hitta, att det ska finnas information om hur man får tillgång till dem, att de ska vara kompatibla med andra data, och att de ska vara möjliga att återanvända.

  • Läs mer på SLU-bibliotekets webb (på engelska): FAIR data.

European Open Science Cloud (EOSC).

EOSC är ett europeiskt samarbete som har som mål att utveckla en virtuell miljö med tjänster och verktyg för att dela och återanvända forskningsdata och främja öppen vetenskap. SLU är sedan 2022 medlem i EOSC.