SLU-nyhet

Boken "Vi odlade till husbehov" tillgänglig som pdf på Poms webb

Publicerad: 23 januari 2023
Framsida av boken "Vi odlade till husbehov". På framsidan syns ett par händer som håller i en grön ärtskida.

"Vi odlade till husbehov" kom i tryck 2005 och berättade om en del av alla de arvesorter av bönor, ärtor, rovor, lök och andra köksväxter som kom in till Poms Fröupprop. Författare var Lena Nygårds som arbetade som projektledare för uppropet. Boken blev mycket älskad och har varit slutsåld i flera år, men nu finns boken tillgänglig som pdf från Poms webbplats.

Poms Fröupprop var det första av Poms landsomfattande upprop efter gamla trädgårdsväxter och pågick 2002-2005. Privatpersoner runt om i Sverige skickade in frösamlingar, vackra gamla fröpåsar och frö av arvesorter fortfarande i odling. Till fröerna hörde också många berättelser om odling och om händelser förknippade med sorterna.

Berättelserna och beskrivningarna av sorterna samlades i boken "Vi odlade till husbehov" och här står att läsa om bland annat ärtor, bönor, lök, kålrötter, rovor, syra, spenat, mållor, tobak och sommarblommor med en lång odlingshistoria. Dessa äldre lokalsorter eller arvesorter hade många gånger gått i arv från generation till generation och odlats inom samma geografiska område under många decennier, ibland i sekel. Till sorterna fanns också händelser och minnen förknippade, som gav dem ytterligare värde. 

Boken sålde slut för flera år sedan, men finns nu att ladda ner eller läsa direkt från Poms webbplats (skrolla neråt på sidan till titeln "Vi odlade till husbehov"). 


Kontaktinformation