SLU-nyhet

Ny bok om svamparnas liv

Publicerad: 06 september 2021
En bok om svampar mot grön bakgrund. Foto.

Anders Dahlberg, professor i mykologi på SLU, och vetenskapsjournalisten Anna Froster har skrivit boken ”Svamparnas förunderliga liv”, och öppnar med den en dörr rakt ner i underjorden för alla svampplockare, skogsälskare och naturintresserade läsare.

– I boken tar vi en titt på världen och världshistorien med svamparnas perspektiv. Svampar har gett oss allt från kulinariska läckerheter till tvättmedel, läkemedel och hallucinogena droger. De var avgörande för att livet kunde vandra upp på land och de uppvisar en mångfald av osannolika funktioner och förmågor. De är många, finns överallt och är viktiga kuggar i naturen. Den som vill förstå sin omvärld kan inte ignorera svamparna, säger Anders Dahlberg.

Med hjälp av Anders Dahlbergs erfarenheter som svamp- och skogsforskare, och tack vare några av hans kollegor som vi möter i boken, får vi kliva in i ett dolt universum.  Här delar svampforskarna med sig av sina kunskaper och sin förundran över de organismer som bygger upp livets väv och som i dag utmanas av klimatförändringar och skogsskötsel. Bokens andra författare är Anna Froster som är biolog, journalist och författare. Anna är specialist på att fånga avancerad biologi i ett lättsamt språk.

En fascination för hur svampar lever

– Med utgångspunkt av några svampar man ser längs med skogsstigen berättar vi vad de har för sig och hur de lever sina i huvudsak osynliga liv. Det är fascinerade hur mycket de betyder för vad som sker i naturen.

– En kittlande insikt är att djur och svampar egentligen är två parallella spår i evolutionen. De är nära släkt med varandra och gör samma saker, men på helt olika sätt och med olika anpassningar. Medan djur är synliga, rörliga och där alla kroppens delar behöver finns för att det ska fungera, lever svamparna mikroskopiskt med en decentraliserad organisation där varje svamptråd kan göra allting själv och växa vidare. Det är egentligen bara under svampsäsongen som svamparna ger sig tillkänna och visar upp sig. Men sina stora betydelser som mykorrhiza, nedbrytare och parasiter finns svampar året runt i naturen, avslutar Anders.

Fakta:

Porträttfoto av en man utomhus. Foto.

Anders Dahlberg är professor i mykologi och svampforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och en av SLU Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens svampspecialister. Han har lång erfarenhet av att popularisera svampkunskap.

Porträttfoto av en kvinna med långt hår utomhus. Foto.

Anna Froster är biolog, journalist och författare. Hon har arbetat bland annat för Forskning & Framsteg och Sveriges natur och har skrivit ett tiotal böcker, senast Vatten – om att värdera det ovärderliga. Hon är specialist på att fånga avancerad biologi i ett lättsamt språk och har också skrivit läroböcker för grundskolan.

Ett bokomslag om svampar. Illustration.

Boken Svamparnas förunderliga liv - Vad en svampplockare behöver veta om underjorden ges ut av förlaget Natur & kultur. Boken släpptes den 3:e september 2021.