SLU-nyhet

Ny FN-rapport om matsvinn

Publicerad: 11 mars 2021
Omslaget till rapporten Food Index Report 2021

Uppskattningsvis 931 miljoner ton ätbar mat gick till spillo i konsumentledet under 2019, visar en färsk rapport från FN-organet UNEP (UN Environmental Programme). Totalt sett gick 17 % av all mat från hushåll, affärer och restauranger rakt ner i soptunnan. Den omfattande undersökningen innehåller data från 54 olika länder och drar slutsatsen att nästan alla länder har ett stort matsvinn i konsumentled, inte bara i den rika delen av världen.

– Vi har länge tagit för givet att matsvinn i hushållen i första hand är ett problem i de rikare länderna, säger Marcus Gover, chef för organisationen WRAP, som har bidragit till rapporten Food Waste Index Report 2021, i ett pressmeddelande från UNEP. Men i den här rapporten ser vi att det inte är så enkelt. Om vi ska uppnå mål 12 i de globala utvecklingsmålen (Hållbar konsumtion och produktion) måste vi göra stora globala ansträngningar för att minska hushållens matsvinn.

Rapporten påpekar också att världens länder kan höja sina klimatambitioner genom att inkludera matsvinn i sina långsiktiga klimatstrategier inom Parisavtalet.

Matsvinn har stora miljömässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser. Att minska matsvinnet skulle bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och bromsa miljöförstöringen, samtidigt som det skulle öka tillgången på mat, minska hungern och även spara pengar under en global lågkonjunktur, säger Inger Andersen, chef för UNEP, i samma pressmeddelande, och fortsätter:

– Om vi verkligen på allvar vill tackla hotet från klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, måste företag, regeringar och medborgare över hela världen hjälpas åt för att minska matsvinnet.

UNEP-chefen lyfter även fram höstens FN-möte Food Systems Summit som ett tillfälle att initiera nya kraftfulla satsningar för att minska det globala matsvinnet.

Pressmeddelande från UNEP

Ladda hem Food Waste Index Report 2021

Fakta:

Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av.

Läs mer på vår temasida om matsvinn

Relaterade sidor:


Kontaktinformation