Nyhet

Två ekorelevanta analyser av EU:s jord till bord-strategi

Publicerad: 26 oktober 2021

Hösten 2020 utlyste SLU Future Food interna medel till forskare för att skriva analyser av EU:s jord till bord-strategi. Satsningen har resulterat i totalt åtta delrapporter. Två av rapporterna har fokus på ekologisk produktion: ”Målkonflikt mellan ekologisk produktion och växtbioteknik” författad av Dennis Eriksson samt ”Implications and possibilities for organic farming in Sweden and at SLU” av Elin Röös och Chiara Pia.

EU-kommissionens jord till bord-strategi (Farm to Fork Strategy; F2F) för ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem är en visionär ansats för att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.

Strategin syftar till att uppnå

  • Hållbar livsmedelsproduktion
  • Hållbar konsumtion, hälsosamma kostvanor
  • Tryggad livsmedelsförsörjning
  • Hållbar, rättvis och redlig handel, bearbetning, restaurang etc
  • Minskade förluster av livsmedelsråvaror och minskat matsvinn

Genom analyserna vill SLU Future Food vill visa att SLU är modigt nog att adressera komplexa samband och svåra målkonflikter i EU:s strategi och att SLU jobbar systemorienterat kring detta och sprider kunskap.

Du hittar alla rapporter på SLU Future Food:s webbplats:

Analys av EU:s jord till bord-strategi

 


Kontaktinformation