Två ekorelevanta analyser av EU:s jord till bord-strategi

Hösten 2020 utlyste SLU Future Food interna medel till forskare för att skriva analyser av EU:s jord till bord-strategi. Satsningen har resulterat i totalt åtta delrapporter. Två av rapporterna har fokus på ekologisk produktion: ”Målkonflikt mellan ekologisk produktion och växtbioteknik” författad av Dennis Eriksson samt ”Implications and possibilities for organic farming in Sweden and at SLU” av Elin Röös och Chiara Pia.
EU-kommissionens jord till bord-strategi (Farm to Fork Strategy; F2F) för ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem är en visionär ansats för att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.
Strategin syftar till att uppnå
- Hållbar livsmedelsproduktion
- Hållbar konsumtion, hälsosamma kostvanor
- Tryggad livsmedelsförsörjning
- Hållbar, rättvis och redlig handel, bearbetning, restaurang etc
- Minskade förluster av livsmedelsråvaror och minskat matsvinn
Genom analyserna vill SLU Future Food vill visa att SLU är modigt nog att adressera komplexa samband och svåra målkonflikter i EU:s strategi och att SLU jobbar systemorienterat kring detta och sprider kunskap.
Du hittar alla rapporter på SLU Future Food:s webbplats:
Analys av EU:s jord till bord-strategi