SLU-nyhet

SLU drabbat av nätfiske/phishing

Publicerad: 17 juni 2020

Förra veckan blev SLU utsatt för ännu ett nätfiskeförsök. Nätfiske, eller phishing, är ett försök att komma över ditt datakonto eller lura till sig känslig information genom ett falskt e-mail, som t.o.m. kan se ut som det är sänt från en kollega. Lyckligtvis blev vi inte svårt drabbade denna gång och motåtgärder sattes in direkt.

Dock kommer detta inte vara sista gången vi ser liknande försök. Det är därför av största vikt att Du är uppmärksam på mail som innehåller en länk eller en bifogad fil. Betrakta alla sådana mail med misstänksamhet.

Om du mottagit ett mail med en misstänkt länk eller en bifogad fil från en kollega, ta då gärna kontakt med denne genom ett samtal eller sms, och ställ frågan om mailet är legitimt. De extra minuterna kan rädda dig och spara flera dagars arbete för IT-avdelningen, men vad som är ännu viktigare, det kan rädda oss från att förlora viktig och känslig information.

Vi rekommenderar också att du tar några minuter av din tid och bättrar på kunskapen via vår nano-utbildning. Du hittar utbildningen via denna länk.

Registreringssida för Informationssäkerhetsutbildning SLU 2019

Du kan också hitta mer information om nätfiske och hur du ska gå tillväga om du drabbas här:

https://internt.slu.se/stod-service/admin-stod/sakerhet/informationssakerhet/faq/

Om du har några frågor kring ämnet kontakta då gärna IT-support.

Sidansvarig: ssm-webb@slu.se