SLU-nyhet

Kosläpp på Lövsta utan publik

Publicerad: 04 maj 2020
Bild av livliga kor som kommer ut på sommarbete.

I år fick korna springa ut på sommarbete vid Lövsta lantbruksforskning utan närvarande publik. SLU var dock på plats och filmade så att fler kan ta del av kornas energi och nyfikenhet när de utforskar betet för första gången i år.

Under Valborgshelgen har det regnat en del, vilket det även gjorde natten innan kosläppet. Det är något som driftchefen vid Lövsta lantbruksforskning Mats Pehrsson välkomnar.

– Vi hoppas på mer regn och värme så att betet och slåttervallarna börjar växa. Skulle det bli torka har vi lite reserver att ta till, säger Mats Pehrsson.

På SLU bedrivs bland annat forskning kring nya system för att producera mat, och mjölkkorna är en viktig livsmedelsproducent. En av dem som genomför forskning på mjölkkor och deras kalvar är professor Sigrid Agenäs.

– Mjölkproduktionen är en viktig näringsgren för svensk livsmedelsproduktion. Det är en produktionsform som passar i hela landet, inte minst i norra Sverige där de korta nätterna gör att vallgrödor växer väldigt bra och ger foder av hög kvalitet medan den korta växtsäsongen begränsar möjligheterna att odla många av de livsmedelsgrödor som kan produceras i södra Sverige, säger Sigrid Agenäs.

Vanligtvis brukar det vara folkfest när korna på Lövsta lantbruksforskning släpps ut på sommarbete. Med anledning av restriktioner på grund av Coronapandemin kunde inte allmänheten bjudas in i år. Korna var dock lika livliga som vanligt när de fick springa loss ut på sommarbetet.

Årets kosläpp vid Lövsta lantbruksforskning

I år fick korna vid Lövsta lantbruksforskning springa ut på sommarbete utan närvarande publik. Korna var dock lika livliga som vanligt.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Mats Pehrsson, Driftchef
SLU Lövsta lantbruksforskning
mats.pehrsson@slu.se, +4618671905