SLU-nyhet

Vad spelar en art mer eller mindre för roll?

Publicerad: 17 april 2020

I det kommande avsnittet ur radioserien ”Borta för alltid” får vi höra historien om hur en fyrvaktarkatt kunde utrota en fågelart. Historien visar hur sårbar en liten art kan vara. Och det visar hur lite människan kan bry sig om vad som händer i naturen.

Lyalls klippsmyg fanns på Nya Zeeland. Klippsmygen var väldigt speciella fåglar, de kunde inte flyga och sprang omkring som små möss på marken. - En av de första tättingar som uppstod i världen, berättar Torbjörn Ebenhard.

Han medverkar i radioserien "Borta för alltid", som sänds på lördagar kl 10:45 i P1, och handlar om utrotade djur.

Men, vad spelar det för roll om en art försvinner? Så här säger Torbjörn Ebenhard i avsnittet om wakerallen, en endemisk liten fågel som utrotades till följd av andra världskriget:

- Det kan man lägga lite olika perspektiv på. Även om de inte hade en stor population från början var de förstås viktiga i det ekosystemet. Vi har ju inte bara förlorat arter, utan vi har förlorat fungerande ekosystem. Vi har gjort jorden mycket simplare. Det förlorar vi på i längden, därför att vi också lever av ekosystemen. En annan aspekt är ju den moraliska. Är det rätt av människan överhuvud taget att göra så här mot vilda arter som frambringats av evolutionen? Står vi så moraliskt över andra arter så att vi kan ta oss den rätten? Det är många som hävdar att det gör vi absolut inte. Bara kunskapen att en art existerar och gör en massa fantastiska saker, det sätter jag enormt värde på. Och det förlorar vi.

Lyssna på alla de hittills publicerade avsnitten av "Borta för alltid".


Kontaktinformation