SLU-nyhet

Hur påverkar den svartmunnade smörbulten Östersjöns ekosystem?

Publicerad: 02 april 2020
Isa Wallin presenterar sitt doktorandprojekt

Torsdag 2 april höll vår doktorand Isa Wallin sitt halvtidsseminarium och berättade om sitt doktorandprojekt som handlar om den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult som framgångsrikt sprider sig i Östersjön.

Den svartmunnade smörbulten (Neogobius melanostomus) är en invasiv fiskart som har sitt ursprung i Svarta havet och Kaspiska havet. Den sprider sig snabbt och är nu väl etablerad i större delen av Östersjöns kustområden.

Vi vet att den svartmunnade smörbulten är mycket anpassningsbar, att den reproducerar sig snabbt och har lätt att hitta både boplatser och föda, men vi saknar också mycket kunskap om hur fisken påverkar kustekosystem och födovävar i Östersjön. Isa Wallin undersöker bland annat vad den svartmunnade smörbulten äter och vem som i sin tur äter den, samt andra typer av interaktioner med inhemska arter.


Här kan du se en inspelning av halvtidsseminariet där Isa presenterade sina första preliminära resultat (spola fram 15 minuter, då påbörjas presentationen)

Och här kan du läsa Isa Wallins introduktionsuppsats om den svartmunnade smörbulten:  “Affecting the ecosystem and being affected by it: the case of the non-indigenous round goby, N. melanostomus, in the Baltic Sea”,  Aqua Introductory Research Essay 2019:1


Kontaktinformation

Isa Wallin, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
isa.wallin@slu.se, 010-478 41 62