SLU-nyhet

Bondbönan 'Brottby' har blivit bevarandesort

Publicerad: 23 mars 2020
Bondböna 'Brottby'. Färgfoto. Närbild av baljan.

Bondbönan 'Brottby' är en sort med medelhöga, stadiga plantor och tidigmognande baljor, ofta med tre små oregelbundet knubbiga frön. Utmärkande är att skalet är betydligt tunnare än hos större bondbönor. Att sorten bevarats fram till våra dagar kan vi bland annat tacka en hemsamarit och en äldre torpare för.

Bondbönan 'Brottby' har medelhöga ogrenade och stadiga plantor. Den bildar många, korta och knubbiga, upprättstående baljor som mognar tidigt och vanligen innehåller tre runda, små och oregelbundet knubbiga frön. Utmärkande är att skalet är betydligt tunnare än hos större bondbönor och bönorna äts med skalet på, till skillnad från moderna sorter som är större och måste skalas. De mogna fröna är gulvita.  

Sorten samlades in till NordGen i början av 2000-talet genom Poms Fröupprop. Sorten odlades i Norrtäljetrakten där den bevarats hos en äldre torpare: 

"På 1940-talet introducerades större bondbönor men Kerstins mormor tyckte de var som skinnlappar. Tidigare hade man ätit små bönor, men de gick inte att få tag i. Men när Kerstins mamma Gerd jobbade som hemsamarit under senare hälften av 1970-talet fick hon av en händelse tag i de rätta små bönorna. Hon jobbade då tillfälligt hos en man i 90årsåldern, en gammal ogift torpare i Kullängen. En dag ville han bjuda på något hon aldrig ätit förut, bönvälling av en speciell böna. Gerd glömmer det aldrig när hon fick smaka bönvällingen där i köket. Gerd fick en påse med små torkade bönor som hon sedan hon och Kerstin fortsatt att odla. Mannen som bönorna kom ifrån hade odlat sorten i hela sitt liv."

Nu har sorten blivit bevarandesort och det innebär att man får sälja utsäde av den. För närvarande arbetar Norrtälje naturcentrum med att föröka upp den. Läs mer om det på deras Facebook-sida.  


Kontaktinformation

Agneta Börjeson, extern resurs vid Programmet för odlad mångfald

Röttle natur och kultur, rottlenaturkultur@gmail.com, 070-572 66 77.