SLU-nyhet

Ny film från Greenresilient om innovativa odlingstekniker i växthus

Publicerad: 28 februari 2020
Blomsterremsor i växthus.

Nyligen publicerades en film från den franska delen av CORE Organic-projektet Greenresilient. I filmen beskrivs försök och preliminära resultat där man undersökt hur blomsterremsor, samodling av olika grödor samt marktäckning med växtmaterial istället för med plast fungerar i ouppvärmda polytunnlar.

Året‐runt produktion av högkvalitativa och välsmakande grönsaker i ouppvärmda lågenergiväxthus eller polytunnlar, med hjälp av motståndskraftiga och hållbara system, anpassade för lokala förutsättningar, är en utmaning. Huvudsyftet med GreenResilient är därför att designa robusta agroekologiska system för odling under kontrollerade betingelser, som kan upprätthålla hög och stabil produktion med låg miljöpåverkan.

I den nya franska filmen tas tre innovativa odlingstekniker upp och vilka preliminära resultat man fått hittills:

- Blomsterremsor för att gynna naturliga fiender.
- Samodling av olika grödor för att göra det svårare för skadegörare att spridas.
- Marktäckning med växtmaterial istället för plast för att minska användningen av fossila bränslen som används för plasttillverkning.

Filmen är på franska men har undertexter på bland annat engelska.