SLU-nyhet

Hållbar ekologisk växthusproduktion under utveckling

Publicerad: 07 februari 2020
Ekologisk växthusproduktion av rosmarin.

I en nyligen utkommen reviewartikel diskuteras det nya regelverket för ekologisk produktion och vad det innebär för utvecklingen av en hållbar ekologisk växthusproduktion. Det nuvarande regelverket för ekologisk produktion innehåller egentligen inga regler för hur växthusproduktionen får lov att bedrivas. Detta har medfört att det har utvecklats olika produktionsmetoder i olika regioner inom EU. I de nordiska länderna har odling i avgränsade bäddar varit vanliga medan länder i södra delarna av Europa har odlat i mark.

Grundprinciperna för ekologisk produktion bygger på en levande mark med rikt mikroliv, ett lokalt eller regionalt kretslopp där avfall (gödsel och växtdelar) återförs som näring samt ett förebyggande växtskyddsarbete som minskar skadetrycket. Dagens ekologiska produktion, menar författaren, efterliknar mer konventionell växthusodling men med ekologiskt godkända produkter. Systemtänket för ekologisk odling är dock inte på plats.

De nya reglerna som kommer att träda i kraft den 1 januari 2021 ställer krav på odling i levande jord i kontakt med marken, under eller i organiskt material med organisk gödsling. Odling i krukor får endast ske om produkten säljs i sin kruka (med undantag för befintlig odling före 28/6 2017 i Finland, Sverige och Danmark). Dessutom ska marken hållas levande genom samodling av växter såsom baljväxter för jordförbättrande och näringstillförande syften. En mindre intensiv odlingsform mer i samklang med de ekologiska grundvärderingarna saknas enligt för fattaren.

Växthusproduktion är en intensiv odlingsform som kräver flera insatsmedel men det går att att odla mer eller mindre extensivt. Ekologisk produktion i växthus har stor utvecklingspotential men bör enligt författaren utvecklas som en egen produktionslinje med utgångspunkt i de ekologiska grundprinciperna utan att ta sin utgångpunkt i konventionell intensiv växthusproduktion.

Författarens beskrivning av en intensivt odlingsmetodik skiljer sig något från styrningen i modern växthusproduktion och ger inte en helt korrekt bild av nuvarande produktionsmetoder även om det de facto är en intensiv produktionsform. En växthusanläggning kräver stora investeringar och behöver därför utnyttjas så effektivt som möjligt för att kunna bära kostnaderna. Detta behöver beaktas när ekologisk växthusproduktion utvecklas i samklang med tekniken.

Klara Löfkvist