SLU-nyhet

Fettisdagen - semmelätandets höjdpunkt

Publicerad: 24 februari 2020

Semmelpizza, semmelwrap, tacosemla, prinsesstårtesemla, baklavasemla eller en helt vanlig semla? Eller en fastlagsbulle? Vad väljer du på fettisdagen?

Fastlagssemlan är något av en ständig innovation genom historien. Under medeltiden var den ett festbröd under den katolska fastlagen som föregår fastan. Idag är semlan det enda som finns kvar av en fyra dagar lång fastlagsfest som innehöll karnevalslördag, fläsksöndag, bullmåndag och pannkakstisdag.

Traditionen föreskriver bara tre villkor för semlan.
1. Finsiktat mjöl
2. Lyxig (som motpol till fastan)
3. Mejeriprodukt (mjölk eller vispad grädde)

I övrigt är det fritt fram för nya påhitt! Den traditionsenliga semlan kommer ständig i nya otraditionella varianter.

Hur och varför uppstår matinnovationer? Läs måltidsforskaren Richard Tellströms historiska exposé över semlan och dess utveckling:

Semlan - en ständig innovation

Relaterade sidor:

Kontaktinformation
Sidansvarig: futurefood@slu.se