SLU-nyhet

Borta för alltid – radioserie om utdöda djur

Publicerad: 28 februari 2020

Det tar miljoner år för en art att utvecklas. Men det kan ta några decennier att radera ut den från jordens yta – för alltid. Det har hänt flera gånger i historien, och det händer här och nu, i en katastrofal takt. I en serie korta radioprogram i P1, med start den 29 februari, berättas historien om djuren som är borta för alltid.

I det första programmet i serien "Borta för alltid" berättas om pungvargen, som levde på Australien och Tasmanien, och som utrotades av människor under tidigt 1900-tal. Ett hundliknande djur, men släkt med kängurur. Först försvann den från Australien, troligen utkonkurrerad av vildhundar, dingos. De kvarvarande pungvargarna på Tasmanien sköts av tills det inte var någon kvar.

Orsaken till jakten är byggd på ett missförstånd. Ryktena spreds att pungvargen kunde döda hundratals får. 1936 blir den fridlyst, men då är den helt borta i det vilda – en enda finns kvar på ett zoo. Två månader efter fridlysningen dör också den sista pungvargen. Efteråt har forskare konstaterat att den inte alls kunde döda får, utan tog mycket mindre byten.

I programserien berättar Torbjörn Ebenhard vid Centrum för biologisk mångfald om artutdöende utifrån ett forskningsperspektiv.

- Utdöende är egentligen en naturlig process, men utdöendetakten har ökat dramatiskt, säger Torbjörn Ebenhard i det första programmet, och beskriver läget idag som akut.

Första programmet av "Borta för alltid" sänds i P1 den 29 februari kl 10.45. Den finns att lyssna på som podd här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1462174

Läs mer om artutdöende i Biodiverse, en tidskrift från SLU Centrum för biologisk mångfald: http://www.biodiverse.se/number/nr-4-2017-arg-22-2/


Kontaktinformation