SLU-nyhet

Svamptider

Publicerad: 30 september 2019

Hösten är för många svamptid. Förr betraktat som koföda, idag som läckerheter på matbordet. Vad kommer vi att associera svamp till i framtiden?

Att svamp skulle bli framtidens mat var det knappast någon som trodde på 1800-talet. Då betraktades svamp som koföda, otjänligt för allmogen och endast mat för överklassen som ätit murklor och riskor sedan åtminstone 1500-talet. En anledning till misstänksamheten var säkert oron för att plocka giftiga svampar, men också att det helt enkelt inte var mat för människor och den klass man tillhörde. En annan var att svampsäsongen krockade med den tid på året då man var sysselsatt med skörd och att lagra den mat som skulle räcka för ett år framöver. Då fanns inte tid att gå ut i skogen och leta svamp. Idag är svamp både rekreation i form av skogspromenader och läckerheter på matbordet.

I framtiden kanske vi har hittat helt nya sätt att dra nytta av svamp. Till exempel arbetar en grupp forskare vid Chalmers med att odla jästsvampar som kan producera oljor som är snarlika palmolja och kakaosmör. Läs mer om svampen som tillverkar palmolja.

Vid SLU finns en forskargrupp som använder jästsvampar för att framställa biodiesel och fettsyror som skulle kunna användas till fiskfoder, och bidra till att lösa några av framtidens utmaningar för ett fossilfritt samhälle och ett hållbart livsmedelssystem. Läs mer om projektet LipoDriveE vid SLU.

Gillar du kantareller? Måltidsforskaren och SLU Future Food- medarbetaren Richard Tellström ger till SVT tips för hur kantareller bäst tillagas

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Sidansvarig: futurefood@slu.se