SLU-nyhet

Matologi med fokus på matsvinn från jord till bord

Publicerad: 11 september 2019

Matsvinn var temat när SLU för femte gången anordnade kunskapsfestivalen Matologi i Stockholm den 24 augusti. Här fick besökarna möjlighet att träffa forskare och andra aktörer som på olika sätt jobbar med att minska matsvinnet i hemmet, butiken, restaurangen, livsmedelsindustrin och på åkern.

I det soliga vädret lockades många besökare till festivalområdet på Norra Latin i Stockholm. I festivaltälten fanns forskare som delade med sig av sina kunskaper och berättade om SLU:s forskning, men också representanter för myndigheter, företag och organisationer. Festivalens scen bjöd på panelsamtal och föredrag med forskare, kockar, matexperter och aktörer från olika delar av livsmedelskedjan. 

Matologi – ett initiativ från Sveriges lantbruksuniversitet

Aldrig tidigare har intresset kring matlagningskonsten och råvarorna varit större och restaurangbesök har blivit en stor del i många människors livsstil. Även svenskarnas hälsointresse ökar för varje år och valet av mat blir mer och mer medvetet. SLU jobbar med forskning och utbildning inom livs- och miljövetenskapliga ämnen. Matologi initierades som en satsning från SLU för att sprida kunskap för att kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel vi väljer, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur hälsa och miljö hänger samman. 

Mer om Matologi:

www.matologi.nu
www.facebook.com/matologi
www.instagram.com/matologi

Framtidens mat

Matologi har arrangerats av SLU Future Food, en plattform vid SLU vars uppdrag är att tillsammans med SLU:s forskare och lärare bidra till att hela livsmedelssystemet ska bli ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

SLU Future Food sprider bland annat kunskap genom nyhetsbrev, workshops, poddar och rapporter. Matsvinn är ett aktuellt fokusområde som har lyfts i en policy brief med tio råd till beslutsfattare, och i två avsnitt av podden Feeding your mind. Andra avsnitt av podden handlar bland annat om:

  • Livsmedelsberedskap i krig, kris eller extremväder
  • Vad blir framtidens mat?
  • Kött – hur hållbart är det egentligen?
  • Hur smakar framtidens mat?
Relaterade sidor:

Kontaktinformation

SLU Future Food
futurefood@slu.se

Institutionen för stad och land
Box 7012
750 07 Uppsala

Sidansvarig: futurefood@slu.se