Norden har möjlighet att bli världsledande inom hållbar produktion och konsumtion av mat

Vad vi äter och hur maten produceras är avgörande för människors hälsa och planetens överlevnad. I den nya rapporten "Nordic food systems for improved health and sustainability" konstateras att Norden har en unik position för att leda utvecklingen mot ett livsmedelssystem som är hållbart för både miljön och hälsan.
Rapporten är en nordisk uppföljning av den globala rapporten "Our Food In The Anthropocene: The EAT-Lancet Commission on Healthy Diets from Sustainable Food Systems", som publicerades i tidskriften Lancet i januari 2019.
I uppföljningen har forskare vid Stockholm Resilience Centre, på uppdrag av Livsmedelsverket, undersökt hur de nordiska livsmedelssystemen ser ut idag, hur de behöver se ut i framtiden och vad som kan göras för att nå dit.
Norden har förutsättningar för att bli världsledande
Rapporten visar att Norden har goda förutsättningar att bli världsledande när det gäller hälsofrämjande och miljömässigt hållbara livsmedelssystem. Forskarna konstaterar att i Norden finns redan kostråd som väger samman hälso- och miljöaspekter, höga krav på djuromsorg, starka och välfungerande samhällsstrukturer tillsammans med en hög innovationsnivå och samarbetskultur.
Stora utmaningar även i Norden
Men även i Norden finns många utmaningar. Den nordiska rapporten innehåller flera förslag som innebär stora omställningar i samhället, av vad vi äter och hur vi producerar maten. Rapporten visar att vi måste äta mer mat från växtriket och mindre kött, lagom mycket och inte slänga maten.
Kontaktinformation
SLU Future Food
- Nyhetsbrev / Newsletter Food for thought
- LinkedIn SLU Future Food
- Podd Feeding your mind
- YouTube SLU Future Food