SLU-nyhet

Begränsade kunskaper och intresse av ekologisk livsmedelsbearbetning

Publicerad: 17 oktober 2019
Ett glas mjölk.

CORE Organic-projektet ProOrg arbetar med att utveckla en praxis som ska hjälpa företag som arbetar med tillverkning och processning av ekologiska livsmedel. Målet är att hitta verktyg som kan hjälpa dessa företag att välja metoder med minimal bearbetning och begränsad mängd tillsatser. Nu har forskare i projektet studerat konsumenters attityder kring tillverkning och bearbetning av livsmedel och resultaten visar att kunskapen kring detta var låg.

I studien arbetade forskarna med åtta fokusgrupper i Tyskland och Schweiz, diskussionen handlade om processning av mjölk och apelsinjuice och fokuserade främst på hållbarhet (tid till bäst föredatum). Processning associerades främst negativt med tillsatser, artificiella smaker, konserveringsmedel, E-nummer, kemikalier och plastförpackningar. Det fanns också positiva associationer som tidsbesparing, bekvämlighet och konsumtion av livsmedel ur säsong.

Det fanns ingen uppfattning om ekologiska metoder för processning av livsmedel. Deltagarna associerade ekologiskt främst med transparenta och hållbara värdekedjor. Det fanns spridda uppfattningar om pastörisering och olika pastöriseringsmetoder av mjölk men generellt var faktorer som djurvälfärd viktigare än hur mjölken processats. För apelsinjuicen uppfattades koncentrat som något negativt även om det fanns de som lyfte de positiva aspekterna som effektivare transport.

Sammantaget visste deltagarna ganska lite om olika tekniker för procesning och fokuserade mer på ekologiskt som råvara. De flesta sökte därför inte aktivt efter information om livsmedelstillverkning och bearbetning av ekologiska livsmedelsprodukter.