SLU-nyhet

”Agera starkare för kvinnors rätt att äga skog”

Publicerad: 04 april 2018

”Sverige definierar sin utrikespolitik som feministisk. Ett område i fokus är att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt genom att bland annat verka för icke-diskriminerande lagstiftning. Men idag diskrimineras kvinnor när det gäller rätten till skogsmark. Vi kräver nu att Sverige, inom ramen för sitt internationella samarbete, aktivt arbetar för att stärka kvinnors rättigheter att bruka och äga skog.”

Det skriver ett antal representanter för Agroforestry Network, däribland professor Anders Malmer, SLU Global, i en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen.

”I världen är mer än 1,6 miljarder människor beroende av skogen för sin överlevnad, majoriteten av dem lever i fattigdom. Men trots att det ofta är kvinnor som brukar skogen har de sällan den formella ägande- eller nyttjanderätten till den”, skriver debattörerna.

”I våra verksamheter ser vi att kvinnors rättigheter om och om igen inskränks. Men vi ser också att dessa missförhållanden kan brytas. Sveriges regering kan agera betydligt mer kraftfullt” skriver representanterna för Agroforestry Network och pekar på några punkter där de anser att regeringen bör agera, bl a beträffande Gröna klimatfonden.

https://nwt.se/asikter/debatt/2018/04/03/sverige-maste-agera-starkare-for

Relaterade sidor:


Kontaktinformation