Säker användning av kött- och benmjöl som gödsel

Vad bör man tänka på om kött- och benmjöl ska användas som gödselmedel i ekologisk växtodling? Ett faktablad från Core Organic-projektet IMPROVE-P beskriver möjligheterna.
Ungefär trettio procent av djurens levande vikt består av icke ätbara slaktrester som har högt innehåll av kväve, fosfor och kalcium. Slaktrester sorteras in i tre olika klasser enligt EU:s regelverk där klass 1 destrueras då det kan innehålla BSE-smitta. Klass 2 kan antingen hanteras som klass 1 om det finns en smittorisk, eller återanvändas om det trycksteriliseras. Kategori 3 är slaktrester från tillverkningen av olika köttprodukter för konsumtion. Slaktresterna kan återanvändas efter pastörisering i en temperatur över sjuttio grader i en timme. Ungefär hälften av slaktresterna destrueras idag i Europa. Den andra hälften blir hund- och kattmat då detta är lönsammare än att tillverka gödselmedel av kött- och benmjöl.
Innehållet av kväve och fosfor samt hur snabbt det blir växttillgängligt beror på andelen kött- respektive benmjöl som gödselmedlet innehåller. Fosfor i benmjöl är i form av apatit och blir långsamt växttillgängligt. Kväve och fosfor i köttmjöl är organiskt bundet och bryts ned i jorden och blir snabbt växttillgängligt.
För att bedöma värdet av kött- och benmjöl behöver man tänka på:
- Dess ursprung
- Effekten av att återanvända växtnäringen och på markbördigheten
- Effekter av processer och tillsatsmedel vid produktion av gödselmedlet samt miljöpåverkan
- Gödselmedlets växtnäringsverkan
- Potentiella långsiktiga effekter av kontaminering av jorden och miljön
- Potentiella smittorisker för människa och djur
Eva Salomon
Länkar:
Du kan läsa och ladda ned faktabladet (på engelska) här.