29 sep

Crafoordsalen, Alnarp

Företag - Forskardagen

evenemang |

SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion bjuder in till Företag - Forskardagen hösten 2025.

Vad vill företagen inom svensk livsmedelsproduktion och i den svenska livsmedelskedjan åstadkomma inom 5–10 år? Hur kan forskning och innovation stödja den utvecklingen? Kom och delta i ett samtal med företrädare från Handelsrådet, Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) samt Sweden Food Arena.

Utmaningarna med att utveckla ett hållbart livsmedelssystem är många, möjligheterna likaså. Är du intresserad av att under en timme bli inspirerad till nya tankar och samarbeten?

Under mötet får du en övergripande bild vad företagen i livsmedelskedjan vill framåt, vilka kunskapsluckor som finns och på vilket sätt företag och forskare kan samarbeta framåt för att säkerställa en växande, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Vi presenterar även tips på kommande FoI-utlysningar.

Andreas Hedlund, Handelsrådet, Mattias Norrby, SLF och Kerstin Eriksson, Sweden Food Arena finns på plats.

Fakta

Tid: 2025-09-29 13:00 - 14:30
Ort: Alnarp
Lokal: Crafoordsalen
Arrangör: SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion
Mer information:

Sverige har fantastiska naturresurser, land och skog samt sjöar och hav, som vi kan förvalta och utveckla för att producera en bredd av livsmedel med hög kvalitet.

Sveriges styrka är vårt fokus på hållbarhet, vår innovativa förmåga och vilja att utveckla goda produkter som kan bidra till god hälsa och goda matvanor. För att stå oss i konkurrensen och samtidigt framtidssäkra produktionen, tror vi på ett nära samarbete mellan forskare och näringsliv för ett ökat kunskapsutbyte, samarbete och utveckling som leder till applikation av nya lösningar, utveckling av nya produkter och tjänster.

2017 presenterade Regeringen en livsmedelsstrategi med målet att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Våren 2025 presenterades en uppdaterad version där arbetet med att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft intensifieras. De offentliga satsningarna på forskning ökar nu för varje år.

Näringslivet har tidigare presenterat en gemensam Innovations- och forskningsagenda som pekar ut ett antal utmaningsområden som behöver adresseras. Tillsammans kan forskare och företag utveckla lösningar för framtidens hållbara matsystem.


Relaterade sidor: