12 nov

Scandic Uplandia, Uppsala

Klimat, mat och beredskap i Uppsala län. - Hur nyttjar vi länet på bästa sätt och vilka möjligheter har vi?

En leende flicka i blå klänning med ett knippe morötter i handen. Foto.

Vi lever i en tid av kriser och krig, och mitt i pågående klimatförändringar. Detta skapar oro för det globala och lokala livsmedelssystemets sårbarhet. Hur vill vi att vårt län ska kunna bidra med mat i framtiden? Hur kan vi skapa möjligheter till en hållbar matberedskap?

Behovet av ökad beredskap och klimatanpassning kan samtidigt ses som att gyllene tillfälle att skapa ett robust hållbart livsmedelssystem, som uppfyller miljömålen och tryggar behovet av hållbar mat till alla. Hur nyttjar vi länet bäst och vilka möjligheter har vi? Hur bygger vi en långsiktigt hållbar livsmedelsberedskap för Sveriges behov? Vilken infrastruktur behövs och vilka målkonflikter mellan naturresursanvändning kan uppstå?

Rundabordssamtalen kommer att handla om framtidens matsystem i Uppsala län – hur vill vi att det ska se ut i vårt län? Vi kommer också att tillsammans identifiera vad som behöver adresseras och åtgärdas för att skapa ett robust livsmedelssystem i länet om 25 år.

I samtalen kommer det att finnas regionala och nationella aktörer, små och stora livsmedelsföretag, branschföreträdare samt representanter från andra relevanta näringar, forskare och myndigheter.

Dagen riktar sig till dig som jobbar med livsmedelsproduktion, landskapsplanering, livsmedelsförädling eller livsmedelsplanering inom t.ex. lokala företag, lantbruk, kommun, länsstyrelse eller myndighet. Personlig inbjudan går ut, men det går att anmäla intresse för deltagande, se länsstyrelsens hemsida om evenemanget för mer information.

Dagen arrangeras av SLU Future Food, LRF Mälardalen och Länsstyrelsen i Uppsala län genom Ät Uppsala län.

För inspiration, läs gärna om Klimat, mat och beredskap i norra Sverige, en dag som arrangerades i Umeå den 17 november 2023 i samarbete mellan SLU och Länsstyrelsen i Västerbottens län.

 

Fakta

Tid: 2024-11-12 09:00 - 15:00
Ort: Uppsala
Lokal: Scandic Uplandia
Arrangör: SLU Future Food, LRF Mälardalen och Länsstyrelsen i Uppsala län genom Ät Uppsala län.
Mer information:

Se länsstyrelsens hemsida för mer information.