10 okt

Bjärreds bibliotek, Folkungavägen 6, Bjärred

Föredrag: Inger Hjalmarsson berättar om våra mest älskade äldre äppelsorter

evenemang |
Inger Hjalmarsson

Det finns gott om äpplesorter med en lång svensk odlingstradition. I sitt föredrag berättar Inger Hjalmarsson med utgångspunkt i boken "Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar" om våra mest älskade sorter och hur de bevaras.

Dessa äpplen är en del av vårt kulturarv, ett kulturarv som knyter samman generationerna. Visst är det fantastiskt att vi som lever idag kan njuta samma dofter och smaker som våra förfäder gjorde en gång för längesedan. Ta bara en sort som 'Åkerö' – dess frukter är likadana idag som i slutet av 1700-talet. 

Inger Hjalmarsson är hortonom, fil.dr. och tidigare genbankskurator vid Nationella genbanken i Alnarp. Hon är redaktör till boken Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar och författare till Älskade Jordgubbar. Ett bärkraftigt kulturarv i Nationella genbanken.  

Fakta

Tid: 2023-10-10 19:00 - 20:00
Ort: Bjärred
Lokal: Bjärreds bibliotek, Folkungavägen 6
Arrangör: Biblioteken i Bjärred och Lomma
Pris: Fri entré, men plats måste bokas.
Mer information:

Information om föredraget på bibliotekets webbplats. Anmälningslista till föredraget: ring eller maila biblioteken för att boka (länk till Bjärreds biblioteks kontaktsida).Kontaktinformation