16 feb
17 feb

Online

Kursen Att skriva om natur

Hjärta på stam

FULLTECKNAD. CNV arrangerar för sjunde gången denna populära kurs. Under två halvdagar får du utveckla din förmåga att skriva bra texter om natur som fångar läsaren. Den hålls online via zoom.

Detta är en kurs för dig som vill träna på att skriva bra texter om naturen. Hur skriver man texter som lockar, berör och engagerar? Vad är god kvalitet när det gäller texter? Vi ägnar oss särskilt åt skylttexter och utställningstexter, men även åt texter för trycksaker och digitala medier. Kursen hålls online och innehåller föreläsningar med Thomas Öberg med bildexempel. Dessa varvas med workshops enskilt och i grupper där vi skriver och diskuterar texter. En extra service är att deltagarna kan skicka en text efter kursen till Thomas varvid han ger en analys med synpunkter.

Kursledaren Thomas Öberg från Natur i norr är en erfaren skribent som arbetat med utställningstexter, skyltar, foldrar och inläsning av texter för mobil naturvägledning, bland annat på Ájtte Museum, för Länsstyrelsen i Norrbottens län och i Tyresta nationalpark. Thomas är också författare till boken Att skriva om natur, utgiven av CNV. Boken ingår i kursavgiften. Thomas är även en återkommande medarbetare av Naturmorgon i Sveriges Radio. CNV har tidigare arrangerat denna kurs med Thomas vid sex tillfällen, alla fulltecknade.

Program

Onsdagen den 16 februari kl 13.00–16.30

 • Kort presentation av kursledare och deltagare.
 • Föreläsning av Thomas. Översiktlig genomgång av bokens tankar. Vad berättar vi? Tonfallet. Talspråk/skriftspråk. Att närma sig talspråk utan att bli pladdrig. Stilistisk frihet – ofullständiga meningar eller meningar som börjar med ”och”. Vems röst hörs? Svåra ord. Substantiveringsträsket. Abstrakt eller konkret? Ordföljd. Frasriktigt radfall i skylttexter. 
 • Insprängt i föreläsningen gör vi övningar enskilt och i grupp.

Kvällsuppgift: Inför morgondagen får alla en kort skrivövning att leverera på morgonen efter.

Torsdagen 17 februari kl 8:30–12:00

 • Skrivarverkstad där vi diskuterar varandras texter. I mån av tid några till skrivövningar.
 • Föreläsning av Thomas. Exempel från verkligheten på skyltar, skylttexter eller andra texter med naturinformation. Med invävda diskussioner.
 • Summering och avslutning.

Förberedelser

Vid anmälan får varje deltagare Thomas bok ”Att skriva om natur”. Bra om alla har läst igenom den innan kursen. Varje deltagare ombeds också att gärna skicka in något textprov på en text man skrivit, en text man är riktigt nöjd med eller inte alls. Skicka också gärna in prov på bra naturinformation som du sett, eller usel sådan, som du hittat, gärna på skyltar i naturen. Kan användas som exempel i kursen.

Efterarbete

Alla har möjlighet att sända en text till Thomas senast 27 februari, som han kommenterar till den som skrivit. CNV kommer också att sända ut en utvärdering.

Kursavgift

Priset för att delta på kursen är 2800 kr exklusive moms. Boken "Att skriva om natur" skickas kostnadsfritt till alla deltagare.

Teknik

 • Kursen hålls i Zoom, som kan användas kostnadsfritt. Alla deltagare som vill testa tekniken är välkomna att vara med vid tekniktest 14 februari kl 15.00–16.00.
 • Arbetsblad i Google presentations används för kursen. Programvaran är kostnadsfri online. Alla deltagare kan testa innan.
 • Presentationerna i Powerpoint eller Google kan deltagarna få i efterhand som pdf.
 • Deltagaruppgifter görs enskilt och i grupprum i zoom.
 • Teknisk support är Per Bengtson från CNV som deltar under hela kursen.

Antal platser på kursen

Max deltagarantal är 20 personer.

Anmälan

Kursen har genomförts. Vi återkommer om nytt tillfälle då den kan ges.

Frågor?

Kontakta Per Bengtson om du har några frågor om kursen, per.bengtson@slu.se.

Fakta

Tid: 2022-02-16 13:00 - 2022-02-17 12:00
Ort: Online
Arrangör: SLU Centrum för naturvägledning
Sista anmälningsdag: 4 februari 2022
Pris: 2800 kr exklusive moms

Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv