7 sep
8 sep

Online

Tankesmedjan för Friluftsliv 2021

Människor i kanot

Konferensen Tankesmedja för friluftsliv bygger på delaktighet och är till för dig som arbetar med friluftsliv i ideell organisation, kommun, myndighet, företag eller i branschorganisation och för markägare. Årets Tankesmedja för friluftsliv är digital och sker i Zoom med ett helt nytt upplägg så att fler har möjlighet att delta än tidigare.

Friluftslivet i Sverige har nog inte varit viktigare än nu. Under de senaste åren har vi sett ett stort ökande intresse för friluftslivet och för naturen. Besökarna är många och naturen används som mötesplats, för aktiviteter och för återhämtning. Men vi har också på vissa platser fått se baksidan av guldmyntet; trängsel och nedskräpning i den tätortsnära naturen, på vissa platser i skogen, på vattnet, på fjället och på parkeringarna. Fler olika typer av friluftsliv som ska samsas i naturen och nya utmaningar för markägare och de som tar hand om landskapen för friluftslivet.

För att kunna tillvarata den positiva sidan och kunna fortsätta vara många i naturen behöver vi ta tag i utmaningarna nu! Låt oss samarbeta! Vi behöver hitta vägarna framåt. På årets Tankesmedja för friluftsliv kommer vi därför arbeta med konkreta fall som rymmer de utmaningar som vi sett att det ökade besökstrycket i naturen har bidragit till och som vi ser att vi gemensamt behöver lösa De olika fallen som vi kommer arbeta med har kommit in från olika platser runtom i Sverige; i den tätortsnära naturen, i skogen, på och vid vatten och i fjällen. Fallen är valda för att de innehåller utmaningar som vi ser på många ställen i landet och den kunskap vi jobbar fram kommer göras öppet tillgänglig efter tankesmedjan.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning, CNV
cnv@slu.se