28 maj
20 sep

Orangeriet, Sofiero, Helsingborg

Utställning: Passion för pelargon - en färgstark kulturresa

evenemang |
Ett färgstarkt foto i grönt, blått och gult av olika sorters pelargonblad.

Sommarens utställning i Orangeriet på Sofiero presenterar den älskade pelargonens resa genom samhällsskikten.

Tillsammans med det statligt finansierade Programmet för odlad mångfald, Pom, som syftar till att bevara äldre kulturväxter presenterar nu Sofiero Slott och Slottsträdgård en helt unik utställning om pelargoner: Passion för pelargon – en färgstark kulturresa.

För utställningens kreativa motor, Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt, finns det många anledningar att lyfta fram denna vår kanske mest älskade krukväxt.

– Alla har en relation till pelargonen, åtminstone känner de allra flesta till den. Det kan man fråga sig, hur blev det så? Och varför väcker den sån samlingsmani? Det är något vi försöker ta reda på, bland annat, säger hon.

För några år sedan gick Pom ut med ett Krukväxtupprop för att kunna samla in sorter som de kunde spåra åtminstone ett par generationer tillbaka i tiden. Det resulterade i insamlingen av ett 60-tal olika pelargoner från hela landet. Ett 30-tal av dessa kommer att visas på Sofiero.
–I samband med inventeringen fick Pom även ta del av många fina historier som vi återberättar i utställningen. Dessa högst mänskliga berättelser i kombination med den spännande kulturhistorien ger pelargonen ett magiskt skimmer, säger Sara Bratt.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56