9 apr

Skansen, Stockholm

Baltic Sea Science Center på Skansen öppnar

Baltic Sea Science Center (BSSC) är ett kunskapscentrum om Östersjöns känsliga ekosystem. Den 9 april hålls en ceremoni och förhandsvisning med inbjudna deltagare från Skansen, SLU och Stockholms universitet. Centret öppnar för allmänheten fredagen den 12 april.

De båda universiteten har tillsammans en central och mycket betydande roll när det gäller det vetenskapliga innehållet.

Förhandsvisningen den 9 april ger möjlighet att se hur huset ser ut invändigt med akvarier och laboratoriesal. Efter öppning och välkomsttal bjuder eftermiddagen på seminarier om hur huset kommer att användas och vilka pedagogiska möjligheter som finns.

Den officiella invigningen sker den 11 april. Då ska kronprinsessan Viktoria delta. Baltic Sea Science Center öppnar för allmänheten fredagen den 12 april. Under öppningshelgen kommer flera SLU:are finns på plats för att möta besökare.

Centret är öppet för alla Skansenbesökare men på förmiddagarna är huset reserverat för skolelever i åldern 13 till 19 år. Fokus ligger på kunskap och utbildning i engagerande och intressanta former.

Fakta

Tid: 2019-04-09
Ort: Stockholm
Lokal: Skansen
Arrangör: Skansen
Mer information:

Även sedan BSSC har öppnat för allmänheten kommer både SLU och SU att medverka till att uppdatera utställningarna och ordna aktiviteter. De kunskapsråd som tidigare bildades kommer även fortsättningsvis fungera för att säkerställa centrets höga vetenskapliga ambitioner. Verksamheten kommer att utvecklas kontinuerligt.

Syftet med kunskapscentret är att visa Östersjöns fantastiska livsmiljöer och att med utgångspunkt i hur människan påverkar Östersjön diskutera vilka utmaningar det leder till och vad som kan göras för att ändra utvecklingen.

Centret har tre fokusområden: övergödning, miljögifter och fiske. Interaktivitet och lärande är centrala teman i utställningarna.

I SLU:s kunskapsråd ingår Magnus Appelberg och Jens Olsson från akvatiska resurser, Helena Aronsson från mark och miljö samt Hanna Bergeå från stad och land tillika vicedekan för samverkan på NJ-fakulteten.

Övrigt

Här kan du läsa mer om BSSC

Om invigningen den 11 april


Relaterade sidor: