Hanna Eneroth
Presentation
Maten vi äter ska vara säker, nyttig, av god kvalitet, producerad på ett hållbart sätt, gärna bidra på ett positivt sätt till miljön, bidra till producenternas och landets ekonomi, stödja lokal utveckling, inte vara för dyr, och tillgänglig även i kristider. Hur går det ihop egentligen?
Jag har sett alla dessa perspektiv ta plats i policyutveckling och drivs av en vilja att utforska dem för att hitta sätt att öka hållbarheten i livsmedelssystemen.
Undervisning
Jag undervisar på kursen Prospects and Challenges for Sustainable Food Systems (LV0103) inom masterprogrammet i hållbara livsmedelssystem
Forskning
Forskar inom projektet ”Mot hållbar beredskap i svenskt lantbruk”
Deltar även i ett internationellt samarbete om hälsoaspekter av koster som definierats som hållbara. Defining sustainable diets and their health impacts around the globe: A scoping review
Bakgrund
Jag är nutritionist och jag disputerade i Internationell hälsa vid Uppsala universitet 2011 med avhandlingen Infant Anemia and Micronutrient Status : Studies of Early Determinants in Rural Bangladesh
Efter disputationen har jag arbetat på Livsmedelsverket med att ta fram vetenskapliga underlag för åtgärder för att främja hälsosamma och hållbara matvanor. Jag bidrog som svensk representant till arbetet med Nordiska näringsrekommendationer 2023.
2023 tog jag examen från mastersprogrammet i hållbara livsmedelssystem vid SLU.
Publikationer i urval
Challenges and opportunities when moving food production and consumption toward sustainable diets in the Nordics: a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Meltzer HM, Eneroth H, Erkkola M, Trolle E, Fantke P, Helenius J, Olesen JE, Saarinen M, Maage A, Ydersbond TA.. Food Nutr Res. 2024 Apr 15;68.
Nordic Nutrition Recommendations 2023. Blomhoff, R., Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldorsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H.M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Thorsdottir, I. och Trolle, E. Nordiska Ministerrådet, Köpenhamn.
Climate impact of ultra-processed foods in the Swedish diet. Eneroth H. Degree project. Swedish University of Agricultural Sciences, SLU. Faculty of Natural Resources/Department of Molecular Sciences. Sustainable Food Systems, 2023:18, Uppsala.
Environmental effects of coffee, tea and cocoa – data collection for a consumer guide for plant-based foods. Eneroth H, Karlsson Potter H, Röös E. Swedish University of Agricultural Sciences. Department of Energy and Technology Report 122, 2022.
Risk and benefit assessment of whole grain intake in the Swedish adult population. Edgar D, Sand S, Svanström Å, Eneroth H, Julin B, Bjermo H. Livsmedelsverkets rapportserie. L 2022 nr 11. Uppsala.
Kunskapsunderlag med förslag på mål och indikatorer som styr mot miljömässigt-, socialt- och ekonomiskt hållbar livsmedelskonsumtion. Eneroth H, Lagerberg Fogelberg C, Johansson A-K, Liljenstolpe C, Lindroos AK, Quetel A-K, Öhrvik V. Livsmedelsverkets rapportserie. L 2021 nr 17. Uppsala.
Vitamin D status and current policies to achieve adequate vitamin D intake in the Nordic countries. Itkonen ST, Andersen R, Björk AK, Brugård Konde, Å., Eneroth, H., et al. Scandinavian Journal of Public Health. 2021; 49(6):616-627.
Environmental Sustainability Perspectives of the Nordic Diet. Meltzer HM, Brantsaeter AL, Trolle E, Eneroth H, Fogelholm GM, Ydersbond TA, Birgisdottir BE. Nutrients 2019, 11(9), 2248.
Risks and benefits of increased nut consumption: cardiovascular health benefits outweigh the burden of carcinogenic effects attributed to aflatoxin B₁ exposure. Eneroth H, Wallin S, Leander K, Nilsson Sommar J, Åkesson A. Nutrients. 2017 Dec 13;9(12).
Infant anaemia is associated with infection, low birthweight and iron deficiency in rural Bangladesh. Eneroth H, Persson LÅ, El Arifeen S, Ekström EC. Acta Paediatr. 2011 Feb;100(2):220-5.
Maternal multiple micronutrient supplementation has limited impact on micronutrient status of Bangladeshi infants compared with standard iron and folic acid supplementation. Eneroth H, El Arifeen S, Persson LA, Lönnerdal B, Hossain MB, Stephensen CB, Ekström EC. J Nutr. 2010 Mar;140(3):618-24.
Duration of exclusive breast-feeding and infant iron and zinc status in rural Bangladesh. Eneroth H, El Arifeen S, Persson LA, Kabir I, Lönnerdal B, Hossain MB, Ekström EC. J Nutr. 2009 Aug;139(8):1562-7.