SLU-nyhet

Träffa dina kollegor på SciFest

Publicerad: 15 september 2023
Barn och forskare vid mikroskop.

Den 21-23 september är det dags för SciFest på Fyrishov i Uppsala. Många forskare och doktorander från Uppsala universitet och SLU är på plats. Kom gärna dit. Ta med familj och vänner och upplev denna sprudlande vetenskapsfestival. Eller gör ett studiebesök. Kanske kan du och din forskargrupp vara med nästa år?

De första två dagarna på SciFest är vikta för skolklasser från mellanstadiet till gymnasiet. På lördagen kan alla komma dit!

SciFest ska vara en upplevelse. Här får besökarna testa på, experimentera, tävla och lösa uppgifter. Själva forskarmötet är också viktigt, med plats för diskussioner och frågor. Utan de fina insatserna forskargrupperna skulle det inte bli någon vetenskapsfestival alls.

SLU är inblandad i 11 aktiviteter. Eftersom det kan vara 10-15 personer som hjälps åt med en aktivitet så är det väldigt många personer på SLU som är med.

– Jag är jätteglad över att intresset att bidra till SciFest är så stort. Och det här är verkligen ett bra tillfälle att dela sin forskning med skolor och allmänhet. Visst brukar man bli trött efter SciFest dagarna men samtidigt är det en riktig energikick att möta alla nyfikna människor på SciFest, säger Anna Lundmark som är SLU:s representant i projektgruppen.

SciFest arrangeras av SLU och Uppsala Universitet tillsammans. Flera aktiviteter är också ett samarbete mellan de båda universiteten kring till exempel evolution och hållbara städer i rymden. SLU-forskare samarbetar också tillsammans med andra aktörer som Uppsala vatten och avlopp och Naturhistoriska riksmuseet.

– Extra roligt är det att vi har kollegor från Umeå som kommer till Uppsala för att vara med på SciFest. Kommunikatörerna och forskarna bakom skogslabbet, som är ett läromedel om skogen för gymnasieelever, har satsat stort på sin monter, säger Anna Lundmark.

I år testar SciFest ett nytt koncept. Elever och forskare kommer att stå på scenen tillsammans.

– Vi samarbetar med elever från Rosendalsgymnasiet, Katedralsskolan och Centralskolan i Märsta. Deras roll är att presentera forskaren men också att se till att den unga publiken får svar på sina frågor, säger Anna Lundmark

Från SLU är två forskare med i den satsningen. Tomas Roslin, professor in insektsekologi, och Flora Hajdu, professor i landsbygdsutveckling.

Du hittar alla programpunkter i SLU:s kalendarium.

Fakta:

Vetenskapsfestivalen SciFest äger rum på Fyrishov 21-23 september 2023. Öppet från 9-16. Fritt inträde. SLU:are som vill göra studiebesök under skoldagarna (torsdag och fredag) kan gärna kontakta anna.lundmark@slu.se eller anmäla sig vid infodesken så att SciFest-teamet har koll på vilka som är där. Alla är varmt välkomna!
Läs mer på www.scifest.se


Kontaktinformation