SLU-nyhet

Meny om gråärtor

Publicerad: 28 maj 2023
Blommande gråärtsplantor av flera olika sorter.

Sveriges Radios matprogram Meny sände den 25 maj ett helt program ägnat åt gråärt.

Avsnittet heter "The return of Gråärt" och tar upp gråärtans resa från att vara basföda till att bli foderväxt och så småningom nästan försvinna till att nu smyga sig tillbaka till bordet igen. I programmet deltar både Lena Nygårds, kulturvetare, trädgårdshistoriker och tidigare projektledare för Poms Fröupprop och Agneta Börjeson, agronom och konsult för fröer inom Programmet för odlad mångfald. Lena Nygårds berättar om arbetet med att spåra upp och samla in äldre gråärter genom Fröuppropet och Agneta Börjeson berättar om arbetet med att bevara sorterna och försöka få upp dem i större mängder. Deltar gör också Emil Hyttsten Brodelius på Nordisk Råvara, ett företag som säljer 'Rättviksärt', en av de äldre sorter som kom in till Poms Fröupprop. 


Kontaktinformation

Agneta Börjeson, extern resurs vid Programmet för odlad mångfald

Röttle natur och kultur, rottlenaturkultur@gmail.com, 070-572 66 77.