En gymnasieelev från Uppsala, en från Lycksele och en från Lund fick möjlighet att under några fullspäckade dagar åka till Des Moines, USA, och delta i Global Youth Institute, grundat av World Food Prize Foundation. Konferensen samlar varje år internationella experter och gymnasieelever från alla Youth Institutes för att öka kännedomen om hållbar livsmedelsproduktion och livsmedelstrygghet.
Under våren hölls rundabordssamtal på SLU:s tre huvudorter där en elev från varje ort nominerades till Global Youth Institute. Från rundabordssamtalet i Umeå nominerades Zeb, Tannbergsskolan i Lycksele, och hans uppsats om hur man kan göra om kokainproduktion till odlingsbar mark för mat i Colombia. Nina, från Spyken i Lund, skrev om problemen kring matsvinn i Nigeria och Alice från Lundellska i Uppsala skrev om hur korruption i Guatemala påverkar barns näringsintag. Alla tre fick möjlighet att presentera sina arbeten i rundabordssamtal med ledande experter och andra elever, vilket de gjorde på ett imponerande sätt.
"Det var ganska läskigt att presentera arbetet för experterna under rundabordssamtalet, men jag fick riktigt bra feedback och frågor från experterna och de andra eleverna som var med. Det var otroligt lärorikt! - Nina
Eleverna fick även möjlighet att arbeta med andra deltagare i grupparbeten med uppgiften Mobilize 4 change, där de tillsammans skulle komma fram till lösningar på en specifik global utmaning. De fick även träffa högt uppsatta politiker, experter inom området och inte minst årets pristagare Heidi Kühn samt diskutera de globala utmaningarna med USA:s jordbruksminister som höll en uppskattad frågestund kring vikten av hållbar matproduktion.
"Grupparbetet vi fick jobba med under veckan var jätteroligt. Jag lärde känna nya människor och fick höra deras idéer och tankar. Landet vi jobbade med var Dominikanska Republiken och hur de påverkas av ett förändrat klimat. Vår lösning baserades på mer klimatresistenta grödor och kokosnötsträd. Jag lärde mig så extremt mycket nytt, nästan så att det blev svårt att ta in. Det jag tar med mig är att de finns många olika utbildningar som alla kan påverka mat tillgänglighet och kvalitet." - Nina