SLU-nyhet

Genbankspioner i Botaniska trädgårdspodden

Publicerad: 21 april 2022
Till vänster i bild ses en röd bondpion. Till höger i bild ses en poddspelare som spelar upp ett avsnitt av Botaniska trädgårdspodden.

Nyfiken på Nationella genbankens pioner? Lyssna på senaste avsnittet, nr 62, av Botaniska trädgårdspodden från Göteborgs botaniska trädgård. Botanisterna Stina Weststrand och Åsa Krüger djupdyker i pioner och pionernas historia. Med i programmet är också Linnea Oskarsson, Nationella genbankens genbankskurator för perenner, som berättar om de åttio pioner som bevaras här.

Långlivade, vackra och med en fascinerande historia - det finns mycket att älska med pioner! Hör botanisterna Stina Weststrand och Åsa Krüger från Göteborgs botaniska trädgård berätta om pionerna, deras väg till våra trädgårdar och den mångfald av sorter som finns att välja bland. Det blir också ett besök i Nationella genbanken och vår samling av äldre pioner, insamlade genom Poms Perennupprop.

Så här beskrivs poddavsnittet på botaniska trädgårdens webb: Hur mycket kan man egentligen säga om pioner? Hur mycket som helst visar det sig när Stina och Åsa djupdyker i pionens historia. Åsa är också lite svag för just pioner och har budat hem flera från nätet som hon planterat i sin lilla rabatt. Det blir berättelser om Kina, förädling, myter, jakten på den blå pionen och så ett samtal med Linnea Oskarsson på Nationella genbanken som berättar om hur hon sköter pioner. Dessutom har hon en viktig efterlysning!

Vad det är som blir efterlyst? Ladda ner och lyssna!

Du hittar poddavsnittet på Botaniska trädgårdspoddens webbsida.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19