SLU-nyhet

Ny bok: "Underbara kålrötter"

Publicerad: 30 mars 2020

Boken "Underbara kålrot" är en hyllning till kålroten och dess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik.

Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den sitt svenska namn med sig på resan. Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighet till pizzan - lika framgångsrik i olika matkulturer världen över. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenska köket som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska köket.


Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande kulturhistoria och mångfald. Boken "Älskade kålrot" är en hyllning till kålroten och dess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik.

Bokens kapitel heter: Rotmosets moder, Från Sverige till världen, Delikatess och nödföda, Så odlas en kålrot, Säsongen, Styckning, Kålrotssorter i Sverige, Kålrotsrecept från Sverige och världen, Kålroten i bild och ton, Kålrotskuriosa, Epilog & Källor. 


Kontaktinformation

Agneta Börjeson, extern resurs vid Programmet för odlad mångfald

Röttle natur och kultur, rottlenaturkultur@gmail.com, 070-572 66 77.