SLU-nyhet

Semestertips - skydda din information i sommar

Publicerad: 04 juli 2019

Äntligen är det dags eller börjar bli dags för semester och lite välförtjänt vila.

Personligen så kommer jag mest fundera på vilken ö i Ålands skärgård som jag ska hänga på för bad och sol, kanske även vilken glass jag ska välja. En del av er kanske ska flyga till ett annat land eller åka runt i vårt fantastiskt avlånga land. Oavsett så kanske man inte funderar på hur man ska skydda sin information, mobil eller sin dator, men det skulle ju vara tråkigt om de blir stulna eller att något viktigt dokument hamnar hos en ”bedragare”.

Här kommer några snabba tips för att minimera risken:

  1. USB-laddare på publika platser. Tyvärr finns det möjlighet att skimma din mobiltelefon om du anväder en publik laddstation, bedragare kan ta över eller avlyssna din mobil. Använd en egen laddare eller en powerbank.
  2. Öppna Wifi-nät. Behöver du använda ett öppet wifi, kontrollera då att det är säkert, så att det inte är någon som ”spionerar” på dig. Hör med hotellet vad deras wifi heter, exempelvis kanske det heter Hilton gäst och en bedragare kan ha döpt sitt wifi till Hilton öppet gäst.
  3. Har hotellet ett säkerhetsskåp? Lås då gärna in datorn när du går från rummet. Får datorn inte plats där kan du låsa in den i resväskan.
  4. Glöm inte att göra en backup innan du reser iväg, vill det sig illa blir datorn eller mobiltelefonen stulen.
  5. Aktivera ”hitta min Iphone” eller på Android ”hitta min mobil”, då kan du lokalisera den och även fjärradera den.
  6. Använd ett bra lösenord, minst 10-12 tecken långt, man kan till exempel använda en mening: Jag9Tycker8Att7Säkerhet6Är5Viktigt
  7. Ha din mobiltelefon under uppsikt så att ingen kan installera en spion-app i den. Techworld informerar till exempel om att tullpersonal i Kina gjort/gör det för avlyssning.
  8. Använd VPN om du har möjlighet, då krypteras all information som din enhet skickar ut.
  9. Uppdatera dina enheter. Se alltid till att dina enheter är uppdaterade då dessa ofta innehåller säkerhetsuppdateringar för att täppa till eventuella säkerhetsbrister.
  10. Sist men inte minst - njut! Har du tänkt på dessa tips är det bara luta dig tillbaka och njuta av semestern.

Med vänliga hälsningar,
SLU Säkerhet
Christian Nähl, informationssäkerhetsstrateg

Sidansvarig: Mikaela.Tobar@slu.se