SLU-nyhet

Himla tjatande!

Publicerad: 20 maj 2019

Vi på säkerhetsenheten brukar med jämna mellanrum informera om att man inte ska klicka på okända länkar och bilagor.

Är det så farligt egentligen kan man ju undra, ”konstiga” mail får man hela tiden och alla kan väl inte vara farliga.

Nej alla behöver inte vara farliga, det kan exempelvis vara reklam eller bara någon som skickar spam för att denne är ”arg” eller kanske med syfte att belasta vårt nät.

Visst så kan det vara, men i enstaka fall så är det personer som vill dig eller verksamheten illa, de kanske vill använda din datorkraft, läsa dina filer, ta över din webbkamera eller kanske låsa din dator för att få dig att betala dem för upplåsning. 

Hur svårt är det för förövaren att göra detta, ja inte så svårt om man själv råkar ge dem tillstånd. I SVT morgonstudie så visar en forskare från KTH hur lätt det är och hur snabbt det går. I de flesta fall så märker man säkert inte heller att det skett. Gå gärna in och se hur det gick till, klippet är endast 4 minuter långt. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/se-nar-morgonstudions-programledare-far-sin-dator-hackad-i-direktsandning

Om detta hänt eller att du misstänker att någon har åtkomst till din dator vad ska du göra då?

  • Koppla bort datorn från nätverket
  • Stäng av datorn
  • Kontakta din IT-support

Anmäl

Bedragarnas har blivit mycket bättre på att få bedrägeriförsöken att se legitima ut, alla kan gå på dem! Därför är det viktigt att du anmäler till din it-support om du misstänker ett sådant försök eller om du råkat ut för ett sådant, du kan hjälpa andra.

Med vänliga hälsningar Informationssäkerhetsstrateg Christian Nähl