SLU-nyhet

Nominering till Årets Klimatbonde

Publicerad: 20 mars 2019
Jarl Ryberg

SLU:s lantbruksdrift vid Ultuna egendom har nominerats till Årets Klimatbonde, ett pris instiftat av Svenskt Sigill och White Guide Green.

SLU:s lantbruksdrift, som ligger inom SLU:s nya Fastighetsavdelning, har varit miljöcertifierade enligt ISO 14001 sedan 2006. Lantbruksdriften arbetar systematiskt med sin miljö- och klimatpåverkan och det har nu uppmärksammats då Ultuna egendom med inspektor Jarl Ryberg i spetsen är en av sju gårdar som har nominerats till "Årets Klimatbonde". "Årets Klimatbonde" är ett helt nytt pris instiftat av Svenskt Sigill och White Guide Green där bönder i framkant inom klimatfrågan uppmärksammas. Vinnaren utses av en jury i april.

Kriterier för "Årets Klimatbonde" är bl a att man ska vara en primärproducent med produktion i Sverige och att man målmedvetet arbetar för att ständigt minska verksamhetens klimatpåverkan. Man ska vara en av de främsta i Sverige när det gäller kväveeffektivitet och man ska ha en koldioxidsnål energianvändning.

- Vi är stolta och glada över att vara nominerade och vi hoppas givetvis att vi kan vara konkurrenskraftiga nog att ta hem priset till SLU! säger lantbrukschef Peter Thorén.

Sidansvarig: ssm-webb@slu.se