Fakta
Ort: Eskilstuna
Lokal: First Hotel City
Arrangör: Agro Sörmland m.fl.
Mer information:
First Hotel City, Eskilstuna
Välkommen till en eftermiddag om potential för mer vall i spannmålsväxtföljder i Sörmland.
Bioraffinaderier för vall, alltså gräs och baljväxter, är något som börjar tillämpas i Danmark efter ett antal år med storskaliga försök.
Vid bioraffinering förädlas proteiner fram ur en vallgröda och pressas till två fraktioner. Dels en presskaka med högt fiberinnehåll och en pressjuice med hög proteinhalt, i nivå med bland annat sojabönor. Presskaka kan användas som foder till idisslare eller som råvara till bioenergi. Dels pressjuice som kan användas antingen direkt vid blötutfodring av grisar, eller förädlas vidare till ett proteinkoncentrat som kan användas inom exempelvis kycklinguppfödning eller fiskodling.
Det har under lång tid diskuterats i Sverige hur vallodlingen kan öka i slättbygder, För att det ska ske i större skala krävs en ny marknad för vall. En sådan kan vara bioraffinaderier som har flera olika funktioner.
Sörmländska växtodling med fokus på spannmålsodling
Anna Linnell, Hushållningssällskapet
Vallen gör det möjligt i framtidens växtodling
Göran Bergkvist, Sveriges Lantbruksuniversitet
Bioraffinaderi och ekonomi
Håkan Rosenqvist, Sveriges Lantbruksuniversitet
Bioraffinaderi i norra Sörmland 2035 – är det möjligt?
Samtal med föredragshållare och deltagarna