24 aug

Katrineholm

Humledag på Julita gård

evenemang |
Slingrande humle av sorten 'Gamla Källmon'.

Den 24 augusti är det Humlens dag. Det firar Julita gård genom att bjuda in till Humledag där man bland annat visar sin unika samling av äldre kloner.

Humle är en växt med lång odlingshistoria i Sverige. På Julita gård bevaras ett femtiotal äldre kloner som samlades in i början av 2000-talet. Julitas humlegård är en del av Nordiska museets levande samlingar och ett tjugotal av humleklonerna ingår också i det lokala klonarkivet som finns på Julita. Under Humledagen finns möjlighet att besöka och utforska den unika humlesamlingen som står planterad i köksträdgårdsområdet. Läs mer om humlesamlingen på Julita gård.

Humleexperten och tidigare projektledaren för Poms Sparrisupprop Else-Marie Strese är på plats och håller föredrag om humlens historia, kemi och användningsområden. Under dagen finns också möjlighet att lära sig mer om småskalig, traditionell ölbryggning över öppen eld och provsmaka lättöl med olika smaksättning och humleavkok. 


Kontaktinformation