5 jun

Nationella genbanken, Alnarp

Välkommen till unik rosvisning

evenemang |

Pom och Rosens dag hälsar alla som arbetar yrkesmässigt med trädgård välkomna till en unik visning av vårt gemensamma rosarv i Alnarp!

Rosuppropet, under ledning av Lars-Åke Gustavsson, skannade av hela Sverige i jakt på okända rosor. Detta skedde inom ramen för Poms arbete med att inventera och bevara äldre växtmaterial i Sverige och ett hundratal inventerare hjälpte till. Idag finns drygt 300 av de mest odlingsvärda och unika rosorna bevarade i Nationella genbanken i Alnarp. Resultatet från Rosuppropet som sammanställts i boken ”Rosarvet i Nationella genbanken” har väckt internationellt intresse och därför hålls i år ett stort internationellt roskonvent i Sverige. 

I början av juni bjuder pimpinellerna på ett hav av blommor. Dessa rosor representerar ett intressant busksortiment, som skulle kunna användas mycket mer i olika planteringar. De insamlade pimpinellerna har en friskhet, härdighet och prydnad som andra buskar har svårt att konkurrera med.

Läs mer och anmäl dig (länk till Växtforum)

Fakta

Tid: 2024-06-05 10:00 - 16:00
Ort: Alnarp
Lokal: Nationella genbanken
Arrangör: Pom och Rosens dag
Pris: Visningen är gratis. Lunch till självkostnadspris.

Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79