12 apr

Medelhavsmuseet, Stockholm

Halvdagsseminarium: Tulpanen som symbol och kulturbärare

seminarier, workshops |

Halvdagsseminarium om tulpanen i samarbete mellan Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, Föreningen Svenska Istanbulinstitutets Vänner och Medelhavsmuseet.

Tulpanen har sitt ursprung som vildväxande på stäppen i Centralasien till att bli en högt stående förädlad blomma i Holland. Den introducerades på 1500-talet som den första autentiskt avbildade blomman i den turkiska konsten. Rüstem Pascha-moskén i Istanbul är berömd för sin kakelkomposition med tulpaner som ornament. På samma vis är osmanska sidentyger smyckade med tulpanblommor. Symboliskt härleds tulpanen till profeten Mohammed och har sin särskilda plats i den paradisiska trädgården. Vi finner även tulpaner på folkliga textilier i Sverige – från Norrland till Skåne. Hur hamnade den här.

Den 12 april på Medelhavsmuseet i Stockholm kommer Genbankskuratorn Karin Persson att berätta mer om tulpanerna som finns bevarade i Nationella genbanken tillsammans med tre andra föredragshållare som berättar om tulpanen ur ett konsthistoriskt perspektiv.

Fakta

Tid: 2024-04-12 13:00 - 16:30
Ort: Stockholm
Lokal: Medelhavsmuseet
Arrangör: Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, Föreningen Svenska Istanbulinstitutets Vänner och Medelhavsmuseet
Mer information:

Anmälan senast 22 mars till kassor.istanbulvanner@sri.org.tr och insättning 150 kr till Plusgirokonto 997 52-8 eller Swish till 1233593761. Kaffe, te och kaka ingår.Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56