27 mar

Stocketitt, Frösön

Föreläsning: Pom, Nationella genbanken och det lokala klonarkivet på Jamtli

evenemang |
Närbild av blomman hos den enkla, rosa rugosa-rosen 'Klippsta'.

Måndag den 27 mars kommer Rebecka Tall och Carin Andersson från Jamtli till Trädgårdsföreningen i Jämtland för att berätta mer om det lokala klonarkivet för äldre trädgårdsväxter.

I Nationella genbanken bevaras äldre trädgårdsväxter som samlats in genom inventeringar, gjorda inom ramen för Programmet för odlad mångfald, Pom. Genbanken består av tre delar: en central samling vid SLU Alnarp, skyddad odling av bär samt 32 lokala klonarkiv runt om i landet. Klonarkiven har i uppdrag att odla säkerhetskopior av växterna i genbanken i Alnarp, men också att visa upp och berätta om växterna. 

Växterna i klonarkiven är fördelade landskapsvis och det lokala klonarkivet på Jamtli odlar och bevarar köks- och prydnadsväxter från Jämtland och Härjedalen. Klonarkivet invigdes våren 2018 och nu bevaras sammanlagt 35 sorter (och fler är på ingång) med en historia tillbaka till före 1950 eller tidigare. 

Vid föreläsningen den 27 mars berättar Carin Andersson och Rebecka Tall från Jamtli mer om det lokala klonarkivet och om växterna som odlas här. Bland dem finns till exempel strandbinkan 'Fru Frida Lindström', spinosissima-rosen 'Vaplan' och pelargonen 'Drottningminne', alla växter med en lång jämtländsk historia. 


Kontaktinformation