29
maj
Krusenstiernska gården, Kalmar

Trädgårdsvisning på Krusenstiernska gården

evenemang |
Huvudbyggnaden på Krusenstiernska gården, ett lågt ljusgult trähus.

I det lokala klonarkivet vid Krusenstiernska gården i Kalmar bevaras ett tiotal mandatsorter av äpple och fyra mandatsorter av päron, alla med lång östsmåländsk odlingstradition. Söndag den 29 maj bjuder Krusenstiernska in till trädgårdsguidning och öppet hus.

Under guidningen visar trädgårdsmästarna vid Krusenstiernska runt i trädgården från 1800-talet. De berättar om växterna där och om hur trädgården tas om hand. Sedan 2010 finns ett av Nationella genbankens klonarkiv för frukt på gården och under visningen berättas om några av de äldre sorter som bevaras där, bland annat Kalmar glasäpple. Ta också del av historien om den lilla trädgårdsaurikeln som kom tillbaka till Krusenstiernska efter mer än hundra år. 

I museet är öppet hus med fokus på kvinnorna på gården och i kaféet serveras morsdagstårta. 


Kontaktinformation