Forskare blev intervjuad av drag queen

Senast ändrad: 02 januari 2024
Professor Åsa Bergren blir intervjuad av drag queen Nutella, foto.

Åsa Berggren var först ut av tre forskare som uppträder tillsammans med Nutella på Uppsala stadsteater i vår. Publiken kan njuta av dryck och tilltugg och samtidigt lära sig nya spännande saker. Ett trevligt koncept med värme och humor. Vi frågade Åsa vad hon tyckte.

Hur var det?

– Det var jätteroligt! Jag har pratat en hel del till skilda publiker och i olika forum, men det här var något nytt. När jag fick frågan kände jag direkt att här skulle jag få en möjlighet att nå ut till personer som jag kanske inte skulle kunna nå annars. För mig handlar det inte bara om min forskning, utan det är ett sätt att få ut vetenskap till fler människor. Att mötas som vi är, utbyta kunskap och öka allas förståelse. Jag lär dem som lyssnar något nytt, och jag lär mig av deras frågor.

Vad forskar du om?

– Ekologiska frågor runt insekter som mat. Tillsammans med andra forskare undersöker jag vad insekterna behöver för att må bra och växa när de föds upp av oss människor. För andra djur som vi har fött upp under lång tid vet vi väldigt mycket, men för insekter är det mycket som vi jobbar med att ta reda på.

Nutella (alias Simon Rodriguez) handplockade tre forskare i Uppsala för att de var extra intressanta. De övriga forskarna är Patrik Bremdal om hur stark demokratin egentligen är i Sverige samt Jenny Björklund om samhällsdebatten kring normbrytande familjer.

Läs mer om föreställningarna på Uppsala Stadsteater. 

Text och foto: Anna Lundmark.

Till Vårt SLU