Med vinet blev det roligare

Senast ändrad: 11 juli 2023
Lotta Nordmark med sonen Jens Lannér, foto.

Lotta Nordmark arbetar vid institutionen för biosystem och teknologi i Alnarp och började med växtförädling redan under gymnasiet.

– Jag hittade härförleden en bok som jag fått av goda vänner när jag tagit studenten. I den hade de skrivit ”Lycka till med dina fortsatta studier i växtförädling”. Nu blev jag inte växtförädlare även om jag hela mitt yrkesliv har hållit på med växter. Det blir lätt så när man är hortonom.

Det Lotta arbetat mest med är frukt- och bärodling. På senare år har det blivit mycket om vinodling.

– Det har varit fantastiskt roligt att vara med och utveckla vinodlingen här i Skåne. Det finns ett stort intresse och för några år sedan var jag med och anordnade en internationell vinkonferens på Alnarp. Det känns lite extra roligt med de svenska vinodlingarna eftersom det odlas sorter som är resistenta mot sjukdomar som odlare på kontinenten har stora problem med. Vi har en hållbar vinodling där vi slipper i stort sett använda kemisk bekämpning. Och vinerna håller idag hög kvalité både de stila vita och mousserande vinerna.

Men Lotta har inte bara hållit på med trädgårdens växter. För några år sedan var hon med i ett projekt om sojabönor.

– Det finns en upptäckarlust hos många odlare. De vill gärna testa nya grödor och utveckla gårdens verksamhet. När det gäller sojabönorna visade det sig att vi kan både odla och skörda grönskörd av sojabönor som livsmedel, vilket gör att vi kan öka vår självförsörjningsgrad.

Träffar tidigare studenter

Lotta har alltid haft ett nära förhållande till odlarna och näringen. Det har varit grönsaksodlare, fruktodlare, bärodlare och vinodlare. Lotta undervisar halvtid på programmet Trädgårdsingenjör – odling.

– Ofta när jag är ute på studiebesök eller fältvandringar träffar jag mina tidigare studenter. De är kvar i odlingen. Det är ju där de ska finnas, ute i den tillämpade produktionen och det är så kul när jag möter dem där.

Lotta säger att få utmärkelsen nit och redlighet i rikets tjänst kan kännas som en åldersmarkör men att det är roligt att SLU bjuder in och uppmärksammar mottagarna. Detta att nästkommande sysselsättning kanske blir som pensionär verkar inte vara något problem.

– Jag har så ofta tänkt att det där får jag göra när jag är pensionär, och  det är så mycket jag vill göra. Jag har både hus, trädgård och båt så jag är inte så orolig. När den tiden kommer  har jag bestämt mig för att också köpa hund igen.

Lotta Nordmark med sonen Jens Lannér, foto. Lotta Nordmark med sonen Jens Lannér.

Text och foto: Mårten Granert-Gärdfeldt.

Till Vårt SLU


Kontaktinformation