Drygt jobb att sanera konsten efter branden i Ulls hus

Senast ändrad: 06 juli 2023
Så här ser tavlan ut efter saneringen. Förvandlingen är betydande, foto.

I vintras utbröt en brand i Ulls hus på IT-avdelningen på Ultuna. Ett av rummen var helt övertänt. De övriga rummen i korridoren blev rök- och vattenskadade. Den materiella förstörelsen var omfattande. Även tavlorna och den konst som fanns i lokalerna skadades. Som tur är har SLU en egen konservator som kunde renovera tavlorna – men det blev ett drygt jobb.

Branden inträffade i januari. Sedan dess har lokalerna genomgått en grundlig sanering och de är snart klara att börja användas igen. Även de 35 tavlorna skadades av röken och vattnet. I korridoren fanns även en muralmålning och flera konstverk. Det har varit ett tålamodsprövande jobb för SLU:s konservator Carlo Tjärnbeck att återställa konsten i sitt ursprungliga skick.

– Det har varit ett drygt jobb att få bort allt sot från tavlorna. Som tur är har glaset skyddat något men det sprack på två av tavlorna och den ena inte gick att rädda, säger Carlo Tjärnbeck. Carlo har ägnat över två månader att sanera alla tavlorna och konstverken. Först har Carlo dammsugit tavlorna och sedan använt speciella svampar och servetter för att få bort sotet.

Carlo har en ateljé på Ultuna där han har arbetat med att sanera, och i ett fall renoverat, tavlorna. Han har jobbat med en tavla åt gången. De andra tavlorna har stått inplastade.

– Brandlukten är oerhört påträngande och stark även långt efter själva brandtillfället så det har varit en lättnad att tavlorna varit inplastade så att jag sluppit den starka lukten.

Lokalerna är nu färdigsanerade och klara för inflyttning. Och nu ska även tavlorna hängas upp igen.

Många tavlor såg förskräckliga ut före saneringen, foto. Många tavlor såg förskräckliga ut före saneringen.
Foto: Maria Teresa De Mendonça E Santos.

Så här ser tavlan ut efter saneringen. Förvandlingen är betydande, foto. Så här ser tavlan ut efter saneringen. Förvandlingen är betydande.
Foto: Maria Teresa De Mendonça E Santos.

Carlo Tjernbäck inspekterar en tavla med bister syn. Det har varit ett drygt jobb att renovera tavlorna och sanera den övriga konsten. Alla utom en av de 35 tavlorna gick att rädda. Det var den här tavlan som inte gick att rädda, foto.. Carlo Tjernbäck inspekterar en tavla med bister syn. Det har varit ett drygt jobb att renovera tavlorna och sanera den övriga konsten. Alla utom en av de 35 tavlorna gick att rädda. Det var den här tavlan som inte gick att rädda.
Foto: Maria Teresa De Mendonça E Santos.

Muralmålningen "Husdjur" beställdes av Statens konstråd 1974 och är målad på plats av Matts Jungstedt, foto. Muralmålningen "Husdjur" beställdes av Statens konstråd 1974 och är målad på plats av Matts Jungstedt. Saneringen var ett tidsödande jobb för SLU:s konservator Carlo Tjärnbeck.
Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt.

I lokalerna fanns även konstverk som fick saneras på plats. Här är Carlo in action, foto. I lokalerna fanns även konstverk som fick saneras på plats. Här är Carlo in action.
Foto: Maria Teresa De Mendonça E Santos.

Så här fin blev väggen med trädet efter saneringen, foto. Så här fin blev väggen med trädet efter saneringen.
Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt.

Korridorena och rummen fick helrenoveras trots att det bara brann i ett enda rum, foto. Korridorena och rummen fick helrenoveras trots att det bara brann i ett enda rum.
Foto: Maria Teresa De Mendonça E Santos.

Lokalerna har renoverats hela våren. Medarbetarna ska snart kunna flytta in igen, foto. Lokalerna har renoverats hela våren. Medarbetarna ska snart kunna flytta in igen.
Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt.

Text: Mårten Granert-Gärdfeldt. Publicerad juni 2018.