Kontaktinformation
Internredaktionen
Vanja Sandgren
Ulla Ahlgren
Anette Neldestam Larsson
Olof Bergvall
Henrik Hellström har alltid varit intresserad av biologi, kemi, djur och natur. När han år 2003 skulle välja utbildning var livsmedelsagronomprogrammet på SLU inte givet, men hans nyfikenhet på att förstå samband, och insikten att alla ju faktiskt måste äta mat, visade sig bli avgörande för hans val.
Denna önskan om att förstå samband och se helheten – från jord till bord – har därefter följt Henrik genom hela utbildningen och ut i yrkeslivet.
– I dag är jag hållbarhets- och kvalitetschef på Martin & Servera. Jag arbetar med leverantörskrav, klimatmål och hållbarhetsfrågor och försöker bidra till ett mer rättvist och hållbart livsmedelssystem. Jag vill göra vad jag kan, både i mitt yrke och privat, för att bidra till en bättre framtid, säger Henrik.
Henrik berättar att Martin & Servera levererar mat både till den offentliga sektorn, till privata marknaden och till olika restaurangkedjor.
– Utbildningen gav mig verkligen både bredd och djup – från detaljer på molekylnivå till att förstå helhet och samband. Jag fick också med mig insikten om hur allt hänger ihop i leverantörskedjan, från gården hela vägen till grossisten.
– Tänk efter vad du vill få ut av utbildningen och hur du vill använda den framåt – det behöver inte vara en perfekt plan, men det är bra att ha en riktning. Orka vara lite långsiktig. Välj något du verkligen tycker är roligt, men fundera också på hur framtiden och till exempel AI kan påverka jobbet du drömmer om.
– Jag minns studietiden som väldigt varm – det var som att jag kom hem. Det var en lugn studiemiljö och otroligt vackert ute på Ultuna och jag träffade vänner för livet. Själva utbildningen var både operativ och teoretisk – först mycket matte och kemi, men senare mer fokus på samband, diskussioner och helhet, vilket nog passade mig bättre. Jag tycker om att lösa problem, diskutera och vara diplomatisk.
– Det var verkligen hela kittet – gemenskapen, lärarna och känslan av att jobba med något som gör världen bättre, som jordbruk, miljö och djurvälfärd. SLU kändes modernt och inkluderande, där mångfald, respekt och trygga lärare skapade trygga elever.
– Agronomutbildningen ger en bred kunskap och en stark grund inom många områden, vilket ger trygghet och trovärdighet i yrkeslivet. Titeln ser bra ut på CV:t och visar att man klarat en krävande universitetsutbildning, vilket öppnar dörrar och skapar respekt.
Så: En gedigen utbildning, vacker studiemiljö och vänner för livet – det är med värme och glädje som Henrik minns sin studietid. Och innan vi skiljs åt betonar han också att SLU och våra utbildningar ger hopp – med kunskap och innovationer finns alltid möjlighet att göra något gott för både människor och miljö.
Text: Ulla Ahlgren
Internredaktionen
Vanja Sandgren
Ulla Ahlgren
Anette Neldestam Larsson
Olof Bergvall